Danas obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa

DANAS se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa, što je prilika da se posveti potrebna pozornost slijepim osobama, odnosno upoznavanju društvene zajednice sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih.

Ove godine će Hrvatski savez slijepih poseban naglasak staviti na afirmaciju žena, svojih članica.

"Uz sve druge aktivnosti koje Savez inicira i provodi u svrhu ostvarivanja ljudskih prava slijepih osoba u Hrvatskoj posebna se pažnja posvećuje i rodnoj afirmaciji unutar organizacija", priopćeno je  iz Saveza.

Barem na jedan dan slijepima i slabovidnima treba odati počast za njihova dostignuća


Ove će godine kao središnji događaj obilježavanja Dana bijelog štapa biti organiziran trodnevni skup, od 14. do 16. listopada, u Zagrebu uz sudjelovanje predstavnica temeljnih organizacija Hrvatskog saveza slijepih, članica Mreže žena ustanovljene u okvirima Saveza, a koja djeluje već više od 10 godina. Skup se održava u prostorijama Udruge slijepih Zagreb.

Bijeli štap nije samo sredstvo za postizanje samostalnosti, već i simbol slijepih građana u našem društvu. 15. listopada svake godine obilježavamo "Dan bijelog štapa" kako bi odali počast dostignućima slijepih i slabovidnih osoba i priznali značenje bijelog štapa za sve veću samostalnost ove populacije. Danas bijeli štap predstavlja pomagalo i simbol za slijepe, a  kroz povijest služili su slijepima i slabovidnima kao pomagalo u kretanju.

Pročitajte više