Danas optužnica protiv Giulianijevog šefa policije

BIVŠEM njujorškom gradonačelniku Rudyju Giulianiju, koji se drži za najizglednijeg republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima, ovaj petak neće biti najsretniji u životu, s obzirom da se danas objavljuje federalna optužnica protiv jednog od njegovih najbližih prijatelja i suradnika.

Danas će tako biti objavljeno kako se 52-godišnji Bernard Kerik, koji je od 2000. do 2001. godine vršio dužnost šefa njujorške policije, tereti za utaju poreza, primanje mita i ometanje pravde.

Kerik, čija je majka bila prostitutka i koji nikada nije završio fakultet, cijeli je život proveo na policijskim i zaštitarskim poslovima, uključujući mjesto upravnika svih njujorških gradskih zatvora i privremenog ministra unutarnjih poslova za vrijeme američke okupacije Iraka. Međutim, kruna karijere mu je bilo prestižno mjesto šefa njujorške policije pod gradonačelnikom Giulianijem čiji je mandat obilježilo drastično povećanje sigurnosti na ulicama.

Kerika često opisuju kao osobu koja fizičkim izgledom podsjeća na izbacivača, ali koji pokazuje veliki talent za šarmiranje moćnih i utjecajnih osoba. Također je, usprkos toga što je od 1998. godine oženjen i ima dvoje djece, posljednjih godina postao poznat i po nizu ljubavnih afera. Od njih je najpoznatija ona s kontroverznom izdavačicom Judith Regan, s kojom je ljubovao dok mu je pomagala pisati memoare "The Lost Son". Ta je afera također izvor kontroverzi, s obzirom da je ljubavno gnijezdo bio stan dodijeljen od gradske uprave za radnike koji su čistili ruševine WTC-ovih tornjeva.

Mnogo ozbiljnije optužbe protiv Kerika se tiču poklona koje je primao od bogatih tvrtki i pojedinaca, a koje nije prijavljivao poreznim vlastima.

Optužnica protiv Kerika bi Giulianiju predstavljala veliki problem, jer je bivši njujorški gradonačelnik sve donedavno bio njegov najvatreniji pristaša i branitelj. Godine 2004. je kod predsjednika Busha lobirao da se upravo Kerik postavi na mjesto ministra domovinske sigurnosti. Nominacija je propala kada se otkrilo kako je Kerik kao guvernantu i kućepazitelja angažirao ilegalne imigrante.

Giuliani je tek jučer novinarima priznao kako smatra da je njegovo zalaganje za Kerika bila pogreška.

Giuliani prema svim anketama vodi među republikanskim kandidatima na nacionalnoj razini, ali je njegova nominacija daleko od sigurne. Najnovija anketa među republikanskim biračima u strateški važnoj državi New Hampshire pokazuje kako za 15 posto glasova zaostaje za svojim konzervativnim suparnikom Miltom Romneyem. S druge strane, Giuliani je uspio osigurati podršku ultrakonzervativnog svećenika Pata Robertsona čime će djelomično ublažiti probleme koje mu liberalni stavovi o pobačaju i homoseksualnosti izazivaju među stranačkom bazom.

Većina anketa sugerira da je Giuliani jedini republikanski kandidat koji bi u ovom trenutku mogao spriječiti izbor Hillary Clinton u Bijelu kuću.

D.A.

 

Pročitajte više