Danas počinje isplata dividende Fonda branitelja

DANAS počinje isplata dividende Fonda hrvatskih branitelja (FHB). Prosječno po udjelu dividenda iznosi 21,79 kuna, a može se podići u poslovnicama Fine do kraja godine uz predočenje osobne iskaznice, putovnice ili vojne iskaznice, potvrde o vlasništvu udjela te preslike tih dokumenata.

Riječ je o dobiti Fonda od oko 381 milijun kuna od koje se trećina, prema Zakonu o FHB-u, dijeli udjelničarima, trećina dobiti se reinvestira, a trećina se dijeli Zakladi hrvatskih branitelja i Zakladi za stipendiranje djece hrvatskih branitelja.

Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja je kazala kako danas ne očekuju prevelike gužve u poslovnicama Fine jer se dividenda može podići do kraja godine. Upozorila je sve one koji imaju pravo na dividendu da uzmu sve potrebne papire kako se ne bi gužva stvarala bez razloga.

Od sada će se moći predavati i zahtjevi za prodaju udjela u Fondu branitelja u poslovnicama Erste banke i Fine, no naknade za prodane udjele isplaćivat će se od lipnja, što je svojevrsna zaštita. Gotovinsku isplatu moći će ostvariti samo članovi Fonda koji su punoljetni s prebivalištem u Hrvatskoj i radno su sposobni, a branitelj mora osobno podići novac od prodaje udjela, bez mogućnosti da to umjesto njega napravi pravni skrbnik ili opunomoćenik.

D.M.
Foto: I.L.

Pročitajte više