Danas posvuda jako vruće, a onda stiže puno žute kiše s afričkim pijeskom

Foto: DHMZ, Index

Danas će posvuda biti vrlo vruće s obzirom na doba godine, no to je samo uvod u veliku promjenu vremena koja stiže večeras u cijelu Hrvatsku.

"Danas izražena toplina, sutra bi moglo biti ekstrema u obliku padalina", rekla je jutros u 6 na Radio Sljemenu prognostičarka DHMZ-a Dunja Plačko Vršnak, dodajući da je u Zagrebu izmjereno prilično neuobičajenih 17 stupnjeva te da će tijekom dana biti 29 stupnjeva u Zagrebu, što je, kako je rekla, visoko iznad prosjeka za ovo doba godine. I drugdje će biti vruće, ali krajem dana i u noći na subotu stiže kiša te se očekuju lokalno izraženiji pljuskovi.

"Obilne oborine, mjestimice izraženija grmljavinska nevremena, jak vjetar, osjetan pad temperature zraka zahvatit će cijelu Hrvatsku. Ali od idućeg tjedna opet će biti sunčano, no neće više biti toplo kao što je bilo dosad", rekla je Plačko Vršnak.

"Očekujemo žutu kišu"

Kako navodi meteorolog N1 Bojan Lipovšćak, hladna fronta koja donosi promjenu vremena glavninom se premješta sjeverno od Alpa. Hladan zrak prodire nad Genovski zaljev, gdje je došlo do ciklogeneze. Genovska ciklona će djelovati na vrijeme u našim krajevima cijeli vikend i prvi dio idućeg tjedna.

Na prednjoj strani doline niskog tlaka jača južno strujanje i topli nestabilan afrički zrak pun saharskog pijeska u jugozapadnoj visinskoj struji dolazi nad Balkanski poluotok. Zbog velike koncentracije pustinjskog pijeska očekujemo žutu kišu, navodi meteorolog.

Žuto upozorenje Meteoalarma za danas je na snazi na cijelom Jadranu zbog jakog vjetra, a za sutra je upaljeno narančasto upozorenje zbog jakog vjetra, obilne kiše i grmljavinskog nevremena.

Prognoza DHMZ-a

Danas se očekuje djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada, piše DHMZ. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju, a oborine lokalno mogu biti obilnije. Krajem dana i u noći na subotu raste vjerojatnost za kišu u ostalim krajevima uz lokalno izražene pljuskove i obilnu oborinu. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i južni, u gorju i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 31°C.

Sutra pad temperature

Promjenjivo i pretežno oblačno, osjetno svježije, mjestimice i s obilnom kišom, očekuje se sutra. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar u okretanju s umjerenog južnog i jugozapadnog na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu jako jugo, prolazno i sjeverozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu u jačanju i okretanju na buru. Minimalna temperatura od 15 do 20, u Dalmaciji na obali oko 23°C. Najviša dnevna temperatura u gorju, te na sjeveru i zapadu između 19 i 23, a na istoku i jugu uz kraća sunčana razdoblja od 25 do 28°C.

Pročitajte više

 

Pročitajte više