Danas presuda osmorici za teroristički napad u Nici 2016.

Foto: EPA

PRESUDA osmorici osumnjičenih u vezi s napadom 2016. u Nici u kojemu je poginulo 86 ljudi, a vjeruje se da je napadač imao teroristički motiv, očekuje se danas u 17 sati. 14. srpnja 2016. Tunišanin Muhamed Lahuajedž Buhlel kamionom teškim nekoliko tona uletio je u masu ljudi na prepunom šetalištu u Nici. Uz to je i pucao na ljude.

Smrtno je stradalo 86 ljudi, uključujući dvije učenice i učiteljicu iz Berlina. U napadu je ozlijeđeno više od 200 ljudi. Počinitelj je ubijen nakon napada koji se dogodio na nacionalni praznik Dan pada Bastille. Teroristička milicija Islamska država preuzela je odgovornost za zločin, ali iako su istražitelji pronašli dokaze o islamističkoj radikalizaciji počinitelja, nisu pronašli izravnu povezanost s Islamskom državom.

U završnim riječima tužiteljstvo je dvojicu optužilo za članstvo u terorističkoj organizaciji i za njih zatražilo 15 godina zatvora.

Čovjek koji je ubojici dao pištolj iz kojeg je pucao u napadu također bi mogao odslužiti 15 godina zatvora. Za još pet optuženika, koji su također sudjelovali u nabavi oružja za ubojicu, tužiteljstvo je tražilo od dvije do 10 godina zatvora.

Pročitajte više