Danas rezultati testa na stres: Koje europske banke su zdrave?



REZULTATI planiranog "testa na stres" za europske banke mogli bi biti objavljeni ranije nego što se mislilo, ali još nije donesena konačna odluka o tom pitanju, rekli su za Reuters izvori povezani sa slučajem.

Povjerenstvo europskih nadzornika banaka (CEBS) reklo je kako namjerava objaviti rezultate testa o financijskom Zdravlju" 91 europske banke u 17 sati danas. Ipak, konačni rok trebao bit biti utvrđen tijekom dana.

Europski regulatori su odlučili napraviti svoju verziju stresa na test, sličnog onome koji su prije godinu dana provele američke agencije za nadzor tržišta. Originalno se planiralo testirati 25 najvećih banaka, ali s vremenom je ta brojka proširena.

Iako nisu poznati točni kriteriji testiranja, pretpostavlja se da će ono biti slično američkom. Banke će morati predvidjeti rezultate svog poslovanja uz pretpostavke gospodarskog pada i drugih financijskih nedaća, a u skladu rezultatima bi im se moglo naložiti da povećaju kapitalne pričuve.

Cilj testiranja je vratiti ulagačima vjeru u zdravlje europskog bankarskog sustava, ali nije sigurno na kako će dobar prijem sve naići kod investitora, koji su se već požalili na manjak transparentnosti.

Pročitajte više