Danas se održavaju predsjednički izbori u Uzbekistanu, ne očekuje se promjena vlasti

Foto: EPA

UZBEKISTANCI glasaju na predsjedničkim izborima na kojima sadašnji predsjednik Šavkat Mirzijojev nema stvarne oporbe i gotovo će sigurno osvojiti drugi mandat.

Mirzijojeva očekivana pobjeda omogućit će mu da produbi uglavnom uspješnu kampanju reforme i vjerojatno vodi Uzbekistan daljnjem otvaranju međunarodnoj trgovini i ulaganjima, uz zadržavanje visoko centraliziranog političkog sustava.

Šezdesetčetverogodišnji čelnik ojačao je veze svoje zemlje bogate resursima i s Rusijom i sa Zapadom koje su bile zategnute pod njegovim prethodnikom Islamom Karimovom, prvim uzbekistanskim predsjednikom od stjecanja neovisnosti.

Mirzijojev je također ograničio moć sigurnosnim službama i nadgledao puštanje većeg broja političkih zatvorenika koji su završili iza rešetaka zbog Karimovljeva pristupa nulte tolerancije prema disidentima.

Ipak nema stvarnih oporbenih stranaka u većinski muslimanskoj državi od 34 milijuna stanovnika i četvoricu predsjedničkih kandidata protiv Mirzijojeva nominirale su stranke koje podupiru predsjednika.

Mirzijojev je obećao da će smanjiti siromaštvo brzim gospodarskim rastom i postupno decentralizirati odlučivanje prepuštanjem nekih ovlasti okružnim vijećima.

Zbog mjera protiv covida-19 glasači na glasačka mjesta moraju doći s maskama i držati se pravila fizičke distance.   

Birališta se zatvaraju u 20 sati po lokalnom vremenu, a preliminarni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak. 

Pročitajte više