Mnogima nisu jasni današnji izbori u SAD-u. Ovo su ključne informacije

Foto: EPA

AMERIKANCI danas izlaze na kongresne izbore za puni saziv Zastupničkog doma i nešto više od trećine saziva Senata. Po većini predviđanja, pobjedu će odnijeti republikanci.

>> Koja je razlika između Kongresa i Senata?

Popularno zvani međuizbori, jer se odvijaju na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku i gotovo uvijek stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na međuizborima gubi vlast u Kongresu. U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrati imaju tanku većinu (222 naprama 213) i gotovo je sigurno da će ju sada izgubiti. 

Republikanci, sudeći prema anketama, u prednosti su te se vjeruje da će preuzeti Zastupnički dom. O Senatu će odlučivati neke tijesne utrke. Sljedeće dvije godine Amerikom bi mogla upravljati podijeljena vlada. 

Što se događa na izborima? 

U Zastupničkom domu natječe se za svih 435 mjesta, gdje su zastupnici na dvogodišnjem mandatu. Demokrati upravljaju Zastupničkim domom, ali republikancima treba samo pet mjesta kako bi dobili većinu. 

U Senatu od 100 mjesta natječe se za ukupno 35 mjesta. U njemu kandidati imaju mandat od 6 godina, a između demokrata i republikanaca je podijeljen na pola. Ipak, demokrati trenutno imaju kontrolu budući da zbog demokratske potpredsjednice Kamale Harris imaju dodatan glas. Republikancima je tako potreban samo jedan glas kako bi preuzeli i Senat. 

Osim utrka za većinu u Senatu i Zastupničkom domu, borbe vode i brojni drugi političari na hijerarhijski nižim pozicijama. Utrke za državne tajnike na državnoj razini ove su godine dobile dodatnu važnost budući da kontroliraju državne izbore, uključujući i predsjedničke izbore 2024. godine. 

Što je na kocki? 

Na svakim izborima kandidati poručuju biračima da su ovo najkritičniji izbori u njihovom životu. Ovaj put su možda u pravu, piše CNN

Brojni republikanci bi mogli koristiti Trumpove metode i govoriti o tome kako su pokradeni na izborima 2020. Bivši predsjednik Donald Trump vjerojatno bi koristio utjecaj potencijalnog republikanskog Zastupničkog doma u svrhu predsjedničkih izbora 2024. godine. 

Iznenađujuća pobjeda demokrata omogućila bi Bidenu da nastavi sa socijalnim, zdravstvenim i klimatskim politikama te promijeni dinamiku moći na Vrhovnom sudu. 

Koja će pitanja odlučiti o izborima?

Troškovi života u SAD-u najviši su u posljednjih 40 godina, što izaziva nezadovoljstvo birača. Ni visoke cijene benzina nisu pomogle, a osjećaj postpandemijske normalnosti koji je Biden obećao i dalje je nedostižan.

Predsjednik se borio da uokviri ekonomske izazove u snažnu političku poruku ili da biračima ulije bilo kakvo povjerenje da će cijene uskoro pasti. Neki se demokrati sada pitaju jesu li njihovi kandidati ignorirali stvarne brige glasača trošeći toliko vremena na tvrdnje da će republikanci uništiti američku demokraciju.

Demokrati su se nadali da će poništenje prava na pobačaj konzervativnog Vrhovnog suda izazvati negativnu reakciju spram republikanaca. To bi se moglo dogoditi u nekim područjima, ali je gospodarstvo ipak glavna briga birača. 

Republikanska strategija bila je krivljenje Bidena za sve, od inflacije, preko pandemije do rata u Ukrajini. Također govore kako su demokratska stajališta o obrazovanju, kriminalu i imigraciji ekstremna i krajnje lijeva. 

Na što treba obratiti pozornost? 

Ako republikanci počnu pobjeđivati ​​u predgrađima i četvrtima u kojima je Biden bio daleko popularniji od Trumpa 2020., velika je vjerojatnost da će pobijediti. 

S obzirom na tijesnu situaciju u Zastupničkom domu, republikanci bi mogli bez problema osvojiti većinu. Neke od najvažnijih borbi su one u Coloradu, Virginiji, Arizoni, Pennsylvaniji, Nevadi i Georgiji. Situacija je napeta i u New Hampshireu - ako demokratska senatorica Maggie Hassan izgubi svoju kandidaturu za ponovni izbor u New Hampshireu, to je siguran znak da će republikanci pobijediti. 

Pennsylvania predstavlja najbolju priliku za demokrate da dobiju mjesto koje drže republikanci, ali demokratski kandidat John Fetterman doživio je moždani udar neposredno prije osvajanja stranačke nominacije u svibnju.

Čak i izvan kampanje tijekom ljeta, Fetterman je imao prednost protiv svog republikanskog protukandidata, ali nedavna debata njih dvojice otvorila je nova pitanja o tome kako dugotrajni učinci moždanog udara utječu na demokratskog kandidata.

Republikanci pokušavaju osvojiti mjesta koja drže demokrati u Arizoni, Nevadi i Georgiji. Ako nijedan kandidat u Georgiji ne dobije 50% glasova, u prosincu će se održati drugi krug, što znači da bi neizvjesnost oko toga tko će upravljati Senatom sljedeće dvije godine mogla trajati tjednima.

Što ovi izbori znače za američku demokraciju?

Ovo su prvi izbori otkako je 2020. Trump izgubio i odbio priznati poraz. Biden je preuzeo dužnost dva tjedna kasnije s porukom nacionalnog jedinstva, ali njegova vizija ujedinjenja polarizirane zemlje nije bila uspješna. Trump još uvijek neće priznati da je izgubio i laže da je nezakonito smijenjen s vlasti. 

Milijuni Amerikanaca vjeruju mu pa bi Trumpovi pristaše mogli vratiti republikance na vlast u Kongresu.

Jedna od ključnih stvari koje treba promatrati je hoće li republikanci koji izgube to priznati ili će poput Trumpa inzistirati na tome da su pobijedili i optuživati nepostojeće nepravilnosti u glasanju.

Što će se dogoditi ako Republikanska stranka osvoji vlast?

Republikanci planiraju uništiti Bidenove nade u reizbor. Vodstvo stranke planira podvrgnuti Bijelu kuću velikom krugu istraga o svemu, od porijekla covida-19 do povlačenja iz Afganistana.

Republikanci na piku imaju i Bidenovog sina Huntera zbog njegovih poslovnih aktivnosti. U Senatu bi republikanska većina Bidenu iznimno otežala potvrđivanje imenovanja u kabinetu, ključnih dužnosnika, stranih veleposlanika i sudaca.

Što ovi izbori znače za Bidena?

Povijest pokazuje da se novoizabrani predsjednici gotovo uvijek suoče s negativnom reakcijom na izborima dvije godine nakon što stupe na vlast. Ako demokrati ne prođu tako loše kao što se neki plaše, Biden će dobiti poticaj dok razmišlja hoće li se kandidirati za ponovni izbor.

Ako republikanci osvoje veliku pobjedu, pojavit će se nova pitanja o njegovim izgledima 2024. Ipak, za Bidena nije sve crno. Njegova dva demokratska prethodnika, Bill Clinton i Barack Obama, pretrpjeli su loše rezultate međuizbora, ali su ostali na vlasti i drugi mandat. 

Što ovi izbori znače za Trumpa?

Bivši predsjednik predstavio je ove izbore kao test lojalnosti za republikance. Republikanski čelnici bi radije da se Trump ne miješa u izbore, ali se on ne slaže. 

Trump je bio ključan u tome što je njegova stranka izgubila Zastupnički dom 2018. te Senat i Bijelu kuću 2020., a moguće je da će se to ponovno dogoditi budući da kandidati koje je podržao u Pennsylvaniji, Georgiji i Ohiju imaju velike zadatke pred sobom.

Ako republikanci prođu dobro, Trump će preuzeti zasluge. Ako ne ispune očekivanja, okrivit će sve druge. Bilo kako bilo, čini se da će se bivši predsjednik ponovno kandidirati 2024. Važno je istaknuti da ako republikanci pobijede, trumpizam će opet biti na vlasti. 

Pročitajte više