Danas trgovine ne smiju raditi zbog Dana državnosti. Ovi lanci neće raditi ni sutra

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

DANAS trgovine ne smiju raditi. 

Naime iako je Nacionalni stožer civilne zaštite koji je zabranio rad nedjeljom i praznicima, pravdajući to epidemiološkim razlozima, tu odluku početkom tjedna ukinuo, zabrana rada praznicima je ostala. 

U utorak je Stožer iz svoje odluke o zabrani rada od 24. travnja izbrisao riječ "nedjelja", ali zanimljivo, ostavio je zabranu rada blagdanima i praznicima. To znači da trgovine, po sili odluke Stožera, neće moći raditi ove subote kada pada Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada od ove godine prebacila na 30. svibnja.

Kakva to posebna epidemiološka opasnost od virusa kojeg u Hrvatskoj praktički više ni nema prijeti na dane hrvatskih svetkovina, iz Stožera nisu objasnili. No danas će raditi samo kiosci, pekarnice i benzinske postaje. Rade i kafići jer za njih nikada nije donesena odluka o zabrani rada nedjeljom i praznicima.

Zbog zabrane rada trgovinama neki će šoping centri ostati potpuno zatvoreni, poput City Centera One. U drugima će raditi kafići i drugi sadržaji koji ne spadaju u trgovine.

Trgovine, dakle, danas ne smiju otvoriti svoja vrata, no kako će raditi sutra, u prvu nedjelju koja nije više dekretom neradna?

Koje trgovine ne rade u nedjelju

U nedjelju neće raditi tri trgovačka lanca. 

Riječ je o Kauflandu, Pevexu i KTC-u. Neće raditi ni IKEA, ali ni Bauhaus.

"Iako je donesena odluku o otvaranju trgovina nedjeljom već ovog vikenda, trgovački lanac Kaufland odlučio je još ove nedjelje ostati zatvoren kako bi zaposlenicima dao priliku da se priviknu na novu situaciju", stoji u priopćenju Kauflanda.

Sličnu su poruku poslali iz Pevexa. 

"Prema odluci Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze praznici u Republici Hrvatskoj su još uvijek neradni tako da povodom Dana državnosti, 30. svibnja 2020. godine (u subotu), prvi hrvatski trgovački lanac Pevex neće raditi. Iako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske ukinuo mjeru neradne nedjelje Uprava Pevexa je odlučila da njezini trgovački centri neće raditi niti idućeg dana 31. svibnja 2020. godine (u nedjelju)", poručili su iz Pevexa. 

KTC ne radi nedjeljama, praznicima i blagdanima od siječnja ove godine, tako da neće raditi ni ove subote i nedjelje.

Na stranicama IKEA-e stoji da ne rade nedjeljom, a podrobnijih informacija nema.

Koje trgovine rade u nedjelju

U nedjelju će vrata otvoriti Lidl.

"Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, sve naše trgovine ponovno su otvorene nedjeljom i radit će prema uobičajenom radnom vremenu. Svakoga dana između 13:30 i 14:30 sati sve će naše trgovine biti zatvorene kako ne bi došlo do preklapanja radnika iz dvije smjene te kako bi se trgovina još jednom temeljito dezinficirala. Također, Lidl trgovine neće raditi blagdanom i praznikom", naveli su na svojim stranicama iz Lidla. 

Većina Konzumovih prodavaonica će raditi u nedjelju, a radno vrijeme svih prodavaonica može se vidjeti na Konzumovim stranicama. 

Plodine će također raditi u nedjelju. Radno vrijeme je od 7 do 14 sati te od 15 do 22 sata. U međuvremenu je pauza za dezinfekciju.

Dio Sparovih prodavaonica bit će zatvoren, a dio će raditi. Većina Interspara će raditi. Radno vrijeme se može pogledati na stranicama Spara. 

Na stranicama Studenac trgovina stoji kako ne rade nedjeljom, praznicima i blagdanima,  a Tommy bi trebao raditi u nedjelju.

Šoping centri

Arena Centar: "Radno vrijeme Arena Centra i Arena Parka ćemo, kao i uvijek, uskladiti sa svim propisima Nacionalnog stožera. Budući da je Stožer ukinuo odluku kojom se branio rad nedjeljom, no na snazi je ostala odluka kojom se brani rad praznicima, trgovine Arena Centra će na Dan državnosti, u subotu 30. 5., biti zatvorene, dok će u nedjelju, 31. 5. raditi sve trgovine Arena Centra. Ugostiteljski objekti rade sukladno odluci Stožera. Detaljno radno vrijeme svih objekata centra, kao i obično, možete provjeriti na web stranicama Arena Centra", poručili su u odgovoru Indexu iz Arena Centra dodajući kako u nedjelju rade od 9 do 21 sat, a trgovine će od 14:00 do 15:00 sati imati pauzu za dezinfekciju. 

Westgate: I iz Westgatea su nam potvrdili da će se trgovine u njihovom centru otvoriti već ove nedjelje. Taj će centar raditi od 11 do 21 sat bez pauze, a otvaraju se sve trgovine i svi ugostiteljski i zabavni objekti. Pojedine trgovine ili uslužni objekti rade i dulje, no s pauzom za dezinfekciju.

"Iako je odluka, kao i mnoge druge za vrijeme ove krize, objavljena prekasno - mi ćemo se u ovo kratko vrijeme s našim zakupcima organizirati za neometan rad, a sve kako bismo bili na raspolaganju našim kupcima i posjetiteljima", poručili su iz Westgatea. Dodali su da u subotu, na praznik, trgovine neće raditi, ali hoće sadržaji kojima se odlukom Stožera ne zabranjuje rad.

Ove nedjelje radi i Emmezeta. 

Emmezeta: "Emmezeta će postupiti po trenutno važećim pravilima, centri neće biti otvoreni 30. 5. 2020., ali će biti otvoreni 31. 5. 2020", odgovorili su nam iz tog trgovačkog lanca. Emmezeta u nedjelju radi od 10 do 20 sati. 

City Center one: Iz City Center One šoping centra potvrdili su nam da u nedjelju rade po uobičajenom vremenom.To znači da će većina trgovina raditi od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 21 sat.

Supernova: Iz lanca trgovačkih centara Supernova na svojim su stranicama objavili kako se radno vrijeme odvija od ponedjeljka do nedjelje pa se može zaključiti kako već ove nedjelje njihovi centri rade. Supernova centri, prema onome što je navedeno na njihovim stranicama, rade od 9 do 21 sat s pauzom za dezinfekciju od 14 do 15 sati.

Avenue Mall: U nedjelju Avenue Mall radi prema uobičajenom radnom vremenu.

King Cross: Zagrebački šoping centar King Cross će u nedjelju raditi prema nekadašnjem uobičajenom radnom vremenu od 9 do 20 sati. Pauza za dezinfekciju je od 13 do 14 sati ili od 14 do 15 sati, ovisno o pojedinim trgovinama.

Mall of Split: U nedjelju Mall of Split radi po uobičajenom radnom vremenu, od 9 do 21 sat. 

Joker Mall Split: Ovaj centar u nedjelju radi po redovnom rasporedu od 9 do 21 sat.

Tower centar Rijeka: U subotu 30. svibnja Tower centar u Rijeci ne radi, a u nedjelju radi od 10 do 20 sati.

ZTC Rijeka: U subotu trgovine u ovom centru ne rade. Na Dan državnosti radit će samo kafići od 9 do 17 sati, a u nedjelju se radi od 10 do 20 sati.

Mall Osijek: Šoping centar Mall Osijek u nedjelju je otvoren po redovnom radnom vremenu od devet do 21 sat. Zakupcima je ostavljeno na izbor žele li raditi ovu nedjelju pa neke trgovine možda neće raditi.

Pročitajte više