Danas završava izborna kampanja u Rusiji

DANAS službeno završava kampanja za parlamentarne izbore u Rusiji koji će se održati 2. prosinca, a koje mnogi drže najpredvidljivijima, ali i najkontroverznijima u novijoj povijesti te velike države.

Gotovo nitko ne sumnja da će nakon izbora u Državnoj dumi, odnosno donjem domu Federalne skupštine, većinu imati Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava predsjednika Vladimira Putina. Osim nje, za ruske prilike prilično visoki izborni cenzus od 7 % mogu komotno prijeći jedino oporbeni komunisti.

Ruski stručnjaci, pak vjeruju da nije isključeno da će im društvo praviti još dvije stranke - nacionalistička Liberalno-demokratska partija Rusije (LDPR) Vladimira Žirinovskog te Pravedna Rusija, pro-putinovska stranka koja okuplja umirovljenike.

Ruske vlasti od samih ishoda izbora daleko više brine odziv, kojeg nastoje učiniti što većim. Smatra se kako bi se time na najbolji mogući odgovorilo sve glasnijim kritičarima Putinovog režima na Zapadu koji drže da je ruski predsjednik, koji formalno napušta čelništvo Kremlja 2008. godine, svojim autoritarnim načinom vladavine Rusije od demokratske učinio totalitarnom državom, odnosno da su najnoviji izbori najobičnija farsa.

Nedvojbeno je da Putin uživa ogromnu podršku prosječnih Rusa zahvaljujući više nego primjetnom rastu životnog standarda, ali i međunarodng prestiža Rusije u odnosu na 1990-e kada je tom zemljom vladao Jeljcin.

S druge strane, sumnje u transparentnost i poštenje cijelog izbornog procesa će se intenzivirati nakon što su mnoge međunarodne organizacije, poput OSCE, odbile poslati svoje promatrače, navodeći kako im na vrijeme nisu odobrene vize. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je, pak, rekao da će OSCE i druge organizacije imati priliku promatrati predsjedničke izbore u proljeće sljedeće godine.

U međuvremenu se ruskoj javnosti preko televizije obratio Putin, pozvavši ih da "glasaju srcem", ali da prije toga "glasaju nogama", odnosno da se prošetaju do birališta. Također ih je pozvao da svoj glas daju listi Ujedinjene Rusije čiji je nositelj.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više