Trumpova stranka vjerojatno pobjeđuje. Budućnost američke demokracije je upitna

“DEMOKRACIJA je na glasačkom listiću i izgubit će”, rezimirao je svoja sumorna očekivanja za današnje izbore američki voditelj i komičar Bill Maher. SAD, podsjetimo, danas ima takozvane međuizbore (midterms). 

Na ovim izborima na pola predsjedničkog mandata bira se puni saziv Zastupničkog doma Kongresa i nešto više od trećine saziva Senata (gornjeg doma) te 36 od 50 guvernera saveznih država. Po većini anketa, oporbena Republikanska stranka će gotovo sigurno povratiti većinu u Zastupničkom domu, a možda i u Senatu. 

Prema renomiranoj stranici za izborne prognoze Fivethirtyeight.com, republikanci imaju 84 posto šanse osvojiti većinu u Zastupničkom domu i 59 posto šanse u Senatu. 

>> Amerikanci danas izlaze na važne izbore. Ankete: Pobjeđuju republikanci

Maher možda nije najmjerodavnija osoba za davanje ovakvih prognoza, pogotovo tako dramatičnih prognoza. 

Bill Maher: Republikanci će osigurati da više nikad ne izgube izbore

Ali kao veterana američkog formata političko-satiričnih emisija, koji s gostima često vodi zanimljivije rasprave nego što su one u ozbiljnijim emisijama - i još važnije, kao nekoga tko, iako politički naginje ulijevo, ne oklijeva prozvati “svoju” stranu za zastranjenja poput iliberalne kulture otkazivanja i pretjerane politike identiteta, bilo rasnog il rodnog - njegovo bi upozorenje ipak trebalo uzeti u obzir.

Maher je još prije godinu dana upozorio da dužnosnici i kandidati Republikanske stranke, nakon poraza 2020. koji tadašnji predsjednik i njihov vođa Donald Trump nije htio priznati, pripremaju teren kako bi osigurali da im se takav poraz nikad više ne dogodi. 

Jer često se podcjenjuje u kojoj su mjeri izbori 2020. visili o koncu. Ne zbog toga što je rezultat bio tijesan - tadašnji demokratski kandidat, aktualni predsjednik Joe Biden, dobio je 8 milijuna glasova više nego Trump. Već zbog toga što je potvrda rezultata ovisila o prilično malom broju dužnosnika, i to republikanaca, bilo u saveznim državama ili u Kongresu. 

Trump ih je pritiskao da odbiju ovjeriti legalne i ispravne rezultate izbora, pod izlikom da je došlo do izborne krađe u Bidenovu korist, iako za takve ozbilje optužbe nikad nisu ponuđeni valjani dokazi koje bi sud prihvatio. 

Od 63 tužbe koje su Trumpovi republikanci podnijeli diljem zemlje, praktički sve su odbačene zbog nedostatka dokaza, sve do Vrhovnog suda. Sva ponovna prebrojavanja također su potvrdila Bidenovu pobjedu. 

Ali jednako je važno to što su Trumpov antidemokratski zahtjev odbili republikanci s integritetom, od državnog tajnika Georgije Brada Raffenspergera, do tadašnjeg potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea. 

>> Trump nakon izbora pretvara Ameriku u banana-državu

Većina republikanskih kandidata sumnja u Bidenovu pobjedu 2020.

Ostalo je, kako se to već kaže, povijest. Trump je 6. siječnja poslao rulju svojih pristaša da maršira na Kapitol (zgradu Kongresa), dok su u njemu republikanci i senatori vršili proceduru prebrojavanja elektorskih glasova i službene potvrde izbora Bidena za 46. predsjednika. Stotine njegovih pristaša nasrnulo je na policiju i nasilno se probilo u zgradu, tražeći Pencea, predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi i druge kongresnike. 

Satima su tumarali zgradom prije nego što ih je Trump konačno pozvao da se povuku, a policiji stiglo pojačanje iz Nacionalne garde. Unatoč krvoproliću i vandalizmu, nisu uspjeli zaustaviti sjednicu koja je dovršena te večeri. 

Ali brojni republikanci nisu odustali od poricanja izbornog rezultata, kao ni sam Trump. Kako piše Washington Post, više od polovice republikanskih kandidata na ovim izborima, njih 291 od 569, poriče ili dovodi u pitanje Bidenovu pobjedu i Trumpov poraz 2020. 

Većina Trumpovih pristaša još uvijek vjeruje u njegove opovrgnute tvrdnje o namještenim izborima, a mnogi od njih već izražavaju sumnju i u rezultate današnjih izbora. Zahtijevaju ručno prebrojavanje kako bi zaobišli strojeve u koje ne vjeruju, a tisuće njih prijavile su se da pomno nadziru glasanje.

Trumpovi glasači stražare pored sandučića za glasove s oružjem

Neki od njih čak stražare pored sandučića za dopisno i prijevremeno glasanje i s vatrenim oružjem u ruci, zbog lažnog uvjerenja da su takvi sandučići bili napunjeni lažiranim glasovima 2020., piše Washington Post. 

Neki su službenici instalirali ploče od pleksiglasa i tipke za paniku u izborne urede iz straha da bi bujica prijetnji mogla prerasti u pravo nasilje. Dvije trećine Amerikanaca u anketi Washington Posta i ABC-a objavljenoj u nedjelju reklo je da vjeruje da će glasovi biti točno prebrojani. Ali otprilike trećina je odgovorila da ne vjeruje.

A postotak Amerikanaca koji misle da Trump nije učinio ništa krivo je u međuvremenu porastao za 3 posto, podsjeća Maher. I to nakon višemjesečnih kongresnih saslušanja na temu napada 6. siječnja, koji mnogi zovu pokušajem državnog udara, i Trumpove uloge u njemu.

Ironično je to što će, upravo zbog zahtjeva republikanskih glasača za ručnim umjesto strojnog prebrojavanja glasova u mnogim okruzima diljem zemlje, rezultati biti objavljeni kasnije nego što bi inače bili. A onda će republikanci upravo to vjerojatno iskoristiti da bi doveli u pitanje legitimnost rezultata. 

Sam Trump je nagovijestio da će se proglasiti svoju kandidaturu za predsjednika nakon ovih izbora, 15. studenog. 

"Pobijedit ću na izborima i prihvatit ću taj rezultat"

Neki od republikanskih kandidata rekli su da planiraju poništiti certifikaciju Bidenove pobjedu ako preuzmu dužnost, iako stručnjaci za izborni zakon kažu da to nije zakonski dopuštena. Neki su otvoreno najavili da možda neće potvrditi eventualnu pobjedu demokrata 2024.

"Oni znaju da ne mogu pobijediti ako budemo izabrani", rekao je Jim Marchant, kandidat Nevade za državnog tajnika Nevade, Trumpovom savezniku Stephenu Bannonu u njegovom podcastu "War Room" u utorak.

Drugi se pripremaju za pravne bitke u vlastitim utrkama ako izgube: Kari Lake, nova zvijezda republikanaca i kandidatkinja za guvernerku Arizone, objavila je u ponedjeljak da "dovodi velike igrače" poput bivše Trumpove odvjetnice Harmeet Dhillon za praćenje pritužbi na nepravilnosti na dan izbora.

No kada ju je voditeljica CNN-a u intervjuu pitala hoće li prihvatiti ako izgubi, Lake je dala znakovit odgovor: "Pobijedit ću na izborima i prihvatit ću taj rezultat."

Iako je pozvao svoju publiku da glasa za stranku koja se još uvijek zalaže za “očuvanje demokracije”, odnosno za Demokratsku stranku, Maher je odmah rezignirano dodao: “To je također trošenje daha (uzalud) jer svatko tko to vjeruje već glasa, a svatko tko to treba naučiti ne gleda ovo, a ionako se više nikoga u Americi ne može uvjeriti ni u što.”

"Ovo je doista trenutak prelaska Rubikona"

"Američka demokracija je napadnuta jer je poraženi bivši predsjednik SAD-a odbio prihvatiti rezultate izbora 2020. On odbija prihvatiti volju naroda, odbija prihvatiti činjenicu da je izgubio. On je zlorabio svoju moć i stavio lojalnost sebi ispred lojalnosti Ustavu”, poručio je Biden u govoru prošlog tjedna. 

Ali izgleda da većinu Amerikanaca, a svakako većinu Trumpovih glasača, to ne zanima ili mu naprosto ne vjeruju. Više ih brinu drugi problemi, od rastućeg kriminala i beskućništva do inflacije, na što, naravno, imaju puno pravo. Ali što će republikanci napraviti kad, jašući na valu nezadovoljstva Bidenovom administracijom, osvoje vlast, ostaje pod upitnikom.   

Čak i ako Trump izgubi na idućim izborima 2024., Maher predviđa da će se svejedno "pojaviti" na inauguraciji u siječnju 2025. i pritom imati iza sebe "vojsku poricatelja izbora", među kojima će glavnu ulogu imati republikanci koji će biti izabrani na današnjim izborima.

Oni će, naime, prije toga temeljito promijeniti pravila za određivanje izbornih pobjednika, od lokalne razine preko saveznih država do samog Kongresa. Što je najbolje iz njihove perspektive, američki ustav uopće ne zabranjuje saveznim državama da naprosto proglase pobjednikom koga god žele u svojoj jurisdikciji. 

"Ovo je doista trenutak prelaska Rubikona, kada se biraju poricatelji izbora, što je često način na koji zemlje klize u autoritarizam. Ne tenkovima na ulicama, nego biranjem ljudi koji se nemaju namjeru ikada povući”, zaključio je. 

I zaista, i Vladimir Putin, pa čak i Adolf Hitler izabrani su na kakvim-takvim izborima. Rusija i dalje ima redovite izbore, za koje nitko ozbiljan ne misli da su slobodni. A demokracije nerijetko nestanu tako što oni koji su manje ili više demokratskim putem došli na vlast naprosto odbiju sići s vlasti. I to bi se moglo dogoditi i s onom američkom. 

Pročitajte više