Stanje u Ukrajini svakim je danom lošije. Zelenski će biti suočen s nemogućim izborom

Foto: Profimedia

Promjena u tonu priopćenja ukrajinske vojske u posljednja 72 sata govori više od riječi. Ako Ukrajinci priznaju da je situacija na terenu loša, onda je stvarna situacija vrlo vjerojatno mnogo gora.

Ukrajinci priznali da je stanje loše

"Obrambene borbe u tijeku", "Značajno pogoršanje", "ruski taktički uspjeh".

Rijetko ćete čuti kijevske čelnike da izgovaraju ove fraze, no upravo to se događa ovih dana. Rusija ne napreduje polako samo na jednoj točki, već se čini da probija crtu na čak četiri mjesta, piše u analizi CNN.

Moskva zna da mora požuriti jer za otprilike mjesec dana 61 milijarda dolara američke vojne pomoći počet će se slijevati u Ukrajinu te će imati oružje za koje je mjesecima molila. Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno računa da će bitke potom postati teže i još zahtjevnije za njegove snage.

Rusi žele imati Harkiv u dometu 

Trenutno najviše zabrinjava sjeveroistočna granica u blizini Harkiva, drugog grada po veličini u Ukrajini. Ruske snage prešle su granicu na više mjesta i tvrde da su zauzele devet sela. Njihov prodor u Ukrajinu nedvojbeno je njihovo najbrže napredovanje od prvih dana rata. Rusija je s pet bataljuna napala pogranični grad Vovčansk, rekli su ukrajinski dužnosnici, koji je teško pogođen zračnim napadima tijekom vikenda.

Grad Liptsi u Ukrajini je također u opasnosti, a odatle bi ruske snage mogle artiljerijom gađati Harkiv. Ovo bi za Ukrajinu bila noćna mora jer upravo su to područje oslobodili u prošlogodišnjoj protuofenzivi, a sada bi opet bili ugroženi.

Pod pritiskom će biti i ostatak fronta koji će u ukupnoj dužini sada prelaziti 1000 kilometara, a to će ionako kapacitetima manjkavu ukrajinsku vojsku još više raslojiti i oslabiti. Volodimir Zelenski naći će se u nemogućoj situaciji gdje će morati birati koje dijelove bojišnice žrtvovati, a koje utvrditi. Pod pritiskom bi tako bila i najznačajnija regija Donjeck, u kojoj se posljednjih tjedana oko važnog grada Časiv Jara utvrđuju ruske trupe.

Nemoguć izbor Zelenskog

Sve zajedno moglo bi olakšati ruske proboje na više područja što bi još više otežalo kijevsku poziciju.

Ukrajinski su čelnici otvoreno rekli koliko je stanje loše. Došlo je do premještanja i otpuštanja zapovjednika, što se najčešće radi u očaju. Vojska trpi kritike o lošem utvrđivanju granice i sustava obrane, a čini se i da su najave o uspješnoj protuofenzivi bile suviše optimistične.

Veći problem za Kijev je globalna pozornost. Ukrajinski rat sve više zamara Europu i SAD, pogotovo kad je sada na obzoru i veliki rat u Gazi.

SAD u izbornoj godini, Europa jaka na riječima. Putin neće posustati

Ukrajina je već propatila zbog dugog čekanja američke pomoći koja će tek sada stići, a Europa je izgleda jaka samo na riječima. Zemlje EU vjerojatno i na vrhuncu svojih kapaciteta ne mogu nadoknaditi manjak američke pomoći koja bi ponovno mogla biti stavljena na čekanje u jeku izborne godine i predsjedničke utrke između Bidena i Trumpa. 

S druge strane, rusko vodstvo ne pokazuje znakove posustajanja. Njihovi ciljevi postavljeni su i od njih ne odustaju, a posljednje Putinove rošade neće ugroziti stabilnost funkcioniranja zemlje i vojske. Dapače, Rusija radi na tome da ratno stanje integrira u funkcioniranje gospodarstva i prilagodbu na duži rok.

Vijesti za Ukrajinu dakle nisu samo loše, već su iz dana u dan sve gore. Tlo na prvim linijama se suši, što će olakšati ruske napade. Rusija je u naletu kakav nije viđen od početka. Velik dio svijeta možda je umoran od ovog rata, ali Vladimir Putin neće posustati.

Pročitajte više