Dani Andautonije u Ščitarjevu

U Arheološkome parku Andautoniji u selu Ščitarjevu, nedaleko od Zagreba, u povodu otvaranja sezone, danas i sutra održavaju se Dani Andautonije.

U Ščitarjevu su otkriveni ostaci rimske Andautonije, antičkog urbanog središta. Prva iskapanja potječu iz godine 1882. Područje na kojem je bila smještena Andautonija poslije petog stoljeća nije bitno urbanizirano, te je njegov veći dio pogodan za arheološka istraživanja, koja s prekidima od godine 1969. do danas obavljaju Antički odjel zagrebačkog Arheološkog muzeja i Muzej Turopolja iz Velike Gorice.

Na 5000 četvornih metara posjetitelji mogu razgledati sačuvane dijelove rimskoga grada, a na popratnim informativnim pločama mogu doznati najvažnije podatke o pojedinim objektima i građevinskim strukturama.

Tema ovogodišnjih Dana Andautonije su obrti, pa se posjetitelji mogu upoznati s dijelom života rimskoga grada. U radionicama se može kovati, izrađivati nakit i klesati kamen. Od hrane nude se rimski specijaliteti - kuglice od maka (globi), tri vrste rimskoga kruha, rimska kaša i kobasice, a peče se i libum, pogača s ovčjim sirom, doznaje se od voditeljice projekta iz Arheološkog muzeja Dorice Nemeth Ehrlich.

Andautonija je izgrađena uz tadašnji glavni tok Save, na trasi rimske državne ceste Sisak - Ptuj (Siscia - Poetovio). Tijekom seobe naroda, pokraj četvrtog i početkom petog stoljeća, grad je, po svemu sudeći, bio porušen.

Iskapanja su također pokazala da je u prvom stoljeću, prije izgradnje termi, na tom području bilo gradsko groblje, poslije uništeno poplavom i novijom izgradnjom.

(Hina) xbma yso

Pročitajte više