Dani otvorenih vrata riječkog industrijskog nasljeđa

Udruga za očuvanje riječkog industrijskog nasljeđa "ProTorpedo" predstavila je danas program "Dana otvorenih vrata riječkog industrijskog nasljeđa", odnosno organiziranih obilazaka bivših tvorničkih pogona koji su od početka 19. stoljeća obilježili industrijski razvoj grada Rijeke.

Predsjednik i potpredsjednica Udruge "ProTorpedo" Miljenko Smokvina i Daina Glavočić najavili su da će građani, uz stručno vodstvo, moći razgledati objekte bivše šećerane i tvornice duhana u kojima je poslije bila smještena također bivša tvrtka "Rikard Benčić". Ondje će osim industrijske moći razgledati i kulturnu baštinu, primjerice freske u palači - upravnoj zgradi bivše tvornice.

Prostor bivše tvornice papira (sada u stečaju) bit će predstavljen kao negdašnje zasebno naselje unutar Rijeke i prostor susreta novog i starog, a pogoni tvornice torpeda (sada tvornice traktora u stečaju) kao mogući prostor za pokretanje novih djelatnosti i kulturnih priredaba.

Obilazak bivše šećerane i tvornice duhana predviđen je 20. svibnja, tvornice papira 27. svibnja, a tvornice torpeda 3. lipnja.

Udruga "ProTorpedo" okuplja stručnjake iz raznih područja, a svojim djelovanjem nastoji potaknuti stručno i znanstveno istraživanje, vrjednovanje, zaštitu i promidžbu najvrjednije riječke industrijske baštine.

(Hina) xhšu yvkn

Pročitajte više