Dani provedeni u štrajku liječnicima neće biti plaćeni

ZAMJENIK ministra zdravstva dr. Ante Bilić najavio je kako će Vlada na današnjoj sjednici donijeti zaključak da liječnicima neće biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku..

Za provedbu zaključka bit će zaduženi poslodavci, odnosno uprave bolnica koje bi trebale znati koji su liječnici sudjelovali u štrajku, rekao je Bilić u emisiji Hrvatskog radija.

Pregovori između Ministarstva zdravstva i Hrvatskog liječničkog sindikata bit će nastavljeni i sutra - šesnaestog dana štrajka.

Bilić je izjavio kako je u jučerašnjim pregovorima postignut napredak te da su svi liječnički zahtjevi ugrađeni u granski kolektivni ugovor, pa štrajk više nema osnova.

Ministarstvo zdravstva unijelo je i nekoliko dodatnih članaka koji unaprjeđuju liječničku struku, a odnose se na mogućnost dopunskog rada liječnika, sudjelovanje u dobiti koju zdravstvena ustanova ostvari na tržištu, na nagrađivanje i edukaciju, rekao je.

U tarifnom dijelu Vlada nudi povećanje mase plaća za 10 posto kroz plaćanje uvjeta rada što bi značilo povećanje plaća od šest do 22 posto, kazao je Bilić, dodavši kako se više od toga liječnicima u ovom trenutku ne može dati. Vlada je također spremna analizirati koeficijente te ispraviti sve nepravde.

Predsjednik HLS-a dr. Ivica Babić ponovio je sindikalna stajališta da žele ´statusno riješiti pitanje liječničke struke potpisivanjem sporazuma s Vladom te povećati liječničke plaće, koje su nedopustivo male´.

Ne želeći detaljnije govoriti o sindikalnim zahtjevima, Babić je današnje pregovore ocijenio konstruktivnima, iako dogovor ipak nije postignut. Izrazio je nadu da će uz malo obostranih napora štrajk ovoga tjedna biti završen.

HLS je za danas u 11,55 sati najavio akciju ´Pet do 12´ tijekom koje će liječnici u štrajku izaći ispred svojih bolnica kako bi upozorili da je vrijeme za postizanje sporazuma.

Pročitajte više