Danska i Španjolska šalju pomoć Ukrajini, stižu oružje i tone vojnog materijala

Ilustracija: EPA

DANSKA će izdvojiti još 90 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini, a Španjolska 200 tona vojnog materijala, rekli su premijeri dviju zemalja koji su posjetili Ukrajinu, prenose agencije. 

Mette Frederiksen je tijekom posjeta Kijevu rekla da će Danska Ukrajini dati još oružja u vrijednosti 90 milijuna eura, čime će se ukupna vojna pomoć skandinavske države povećati na 146 milijuna eura. 

Španjolska poslala oružje

Frederiksen je u četvrtak obišla Borodjanku, predgrađe ukrajinske prijestolnice, zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, prenosi Reuters. 

"Brod španjolske mornarice isplovio je danas za Poljsku s 200 tona streljiva i opreme. Prevozi 30 kamiona, nekoliko specijalnih vozila za teške terete i 10 manjih vozila s vojnim materijalom koji će biti prevezeni u Ukrajinu", rekao je.

Madrid je dosad isporučio Ukrajini desetak aviona s vojnim materijalom, podsjeća francuska agencija France Presse.

"Uznemirujuće je vidjeti užase Putinovog rata"

Socijalistički čelnik je izrazio šok nakon obilaska Borodjanke kazavši kako je "uznemirujuće vidjeti užase i zločine Putinovog rata" na ulicama. 

"Nećemo napustiti ukrajinski narod", poručio je Sanchez na Twitteru. Dvoje čelnika ljevice zatim se susrelo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Prije nego što su posjetili Borodjanku, ondje su pronađene još dvije masovne grobnice, a na nekim žrtvama vide se tragovi mučenja, objavili su ukrajinski izvori. 

Pročitajte više