Danska: Neprihvatljiv napad na veleposlanstvo u Damasku

DANSKI ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller ocijenio je u nedjelju potpuno neprihvatljivim izgred u kojem su prosvjednici u subotu zapalili zgradu veleposlanstva Danske u Damasku.

"Sirija nije ispunila svoju obvezu. Potpuno je neprihvatljivo da Sirijci nisu štitili veleposlanstvo".

"Kontaktirali smo s predsjedništvom Europske unije (EU) koje također osuđuje događaje u Siriji, koji su potpuno neprihvatljivi", nastavio je.

Više stotina prosvjednika, nezadovoljnih objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u danskom tisku, okupilo se u subotu poslijepodne pred danskim veleposlanstvom, koje se nalazi u istoj zgradi gdje i veleposlanstvo Čilea na prvom katu i Švedske na drugom katu. Oni su uništili urede veleposlanstava i zapalili zgradu.

Prosvjednici su nakon toga istu stvar napravili i s veleposlanstvom Norveške a policija ih je uspjela zaustaviti pred francuskim diplomatskim predstavništvom.

Nitko od zaposlenih u danskom predstavništvu nije se tamo nalazio u vrijeme napada, precizira se u priopćenju.

Danska vlada je u subotu pozvala svoje državljane da odmah napuste Siriju.

Amerikanci osudili paljenje velesposlanstava

Američka Vlada objavila je u subotu da smatra Siriju odgovornom za paljenje danskog i norveškog veleposlanstva u Damasku jer se takvo nasilje ne bi dogodilo bez odobrenja tamošnjih vlasti.


U izjavi objavljenoj s ranča predsjednika Georgea Busha u Teksasu oštro se osuđuje nasilje sirijskih prosvjednika na subotnjim demonstracijama protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda u jednom danskom listu. Prosvjednici su zapalili cijelu zgradu u kojoj se osim danskog nalaze veleposlanstva Čilea i Švedske, te potom i zgradu norveške ambasade.

"Smatramo Siriju odgovornom za takve nasilne prosvjede jer se oni u toj zemlji ne mogu dogoditi bez Vladina znanja i potpore" izjavio je Predsjednikov tajnik za odnose s javnošću Scott McClellan.

Bijela kuća također je apelirala na "konstruktivan i miroljubiv dijalog s naglaskom na poštivanje svačijih vjerskih uvjerenja".

I Vlade skandinavskih zemalja uputile su u subotu prosvjed sirijskim vlastima zbog napada na veleposlanstva.

Pročitajte više