KORONAVIRUS U SVIJETU

Danska planira ukinuti sve mjere

Ilustracija: EPA

DANCI planiraju ukinuti sva preostala ograničenja protiv koronavirusa sljedeći tjedan, nakon slične najave u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj proteklog tjedna, unatoč visokim brojkama zaraženih omikronom u Europi.

Neke mjere ipak ostaju

Danska je već ublažila ograničenja prije dva tjedna, nakon jednomjesečnog lockdowna te dopustila kinima i koncertnim prostorima ponovno otvaranje. Međutim neka pravila ostaju, poput ograničenog rada restorana i obaveznog nošenja maski.

U pismu parlamentu ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je da vlada namjerava slijediti preporuke koje je stručni panel objavio jučer, da se ukinu sva ograničenja do 1. veljače.

Opet se otvaraju noćni klubovi, gosti neće morati pokazati covid-potvrdu

Vladina odluka koju treba odobriti parlament bit će najdalekosežnije ublažavanje ograničenja među nordijskim državama. Noćni klubovi mogu se ponovno otvoriti i restorani će moći služiti alkohol nakon 22 sata, gosti ne moraju predočiti covid-potvrdu prije ulaska.

Putnici se mogu voziti autobusom bez maske i trgovine mogu ukinuti ograničenje broja kupaca. Budu li izmjene odobrene, na snazi će ostati samo pravilo o testu i izolaciji pri ulasku u Dansku, koje će biti na snazi još četiri tjedna.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Nizozemska objavile su prošli tjedan slične odluke da se ukine većina ograničenja, premda su brojke zaraženih omikronom i dalje velike. Među navedenim razlozima su da je broj zaraženih pao ispod vrhunca te da je broj hospitalizacija manji od očekivanog.

Povećao se broj zaraženih pacijenata u bolnicama

Danska je izvijestila da ima 46.590 novozaraženih, malo ispod 47.831 koje je imala u petak. Broj hospitaliziranih pacijenata zbog koronavirusa povećao se na 918, najviše u godinu dana. Međutim zdravstvene vlasti procjenjuju da je između 30-40 posto onih koji su trenutno hospitalizirani s pozitivnim testom u bolnici zbog drugog razloga, a ne zbog covida-19.

"Došlo je do odvajanja unutar trenda koji je bio primjenjiv ranije u epidemiji, porasta broja zaraženih i porasta broja hospitalizacija zbog covida", rekao je stručni panel u izvješću datiranom 21. siječnja. Od vrhunca broja pacijenata s koronavirusom u intenzivnoj njezi, koji je 6. siječnja iznosio 82, taj je broj pao te u utorak iznosi 44, navodi se.

Pročitajte više