Danska preuzima predsjedanje EU-om: Nordijski lav koji nije prihvatio euro spašavat će europsku valutu

1. SIJEČNJA 2012. Danska preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om. Time završava poljsko predsjedanje, započeto 1. srpnja ove godine.

Kako pišu strani mediji, glavni ciljevi Danskog predsjedavanja bit će razvoj Unije u odgovornu, dinamičnu i "zelenu" zajednicu, ali, s obzirom na gospodarsku krizu kojoj se ne nazire kraj, čini se da će na prvome mjestu liste prioriteta biti poticanje rasta.

Danska će se u vrijeme kada vodeće zemlje EU-a raspravljaju o mogućnosti jačanja fiskalnih veza među državama morati pozabaviti i vlastitom ulogom u Uniji, s obzirom na to da se radi o zemlji koja nije prihvatila euro, valutu čije se ukidanje tijekom 2011. počelo ozbiljno razmatrati. Jedna od najvećih zamjerki predsjedavanju jedne od gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta je upravo inzistiranje na fiskalnoj samostalnosti u vrijeme krize eura.

Socijaldemokratska premijerka Helle Thorning-Schmidt ranije je obećala da će se tijekom predsjedavanja boriti za jedinstvo Unije. Ipak se, u javnim istupima tijekom posljednja tri mjeseca otkad je na vlasti, odlučno opirala pozivima na referendum o usvajanju fiskalnih pravila za 17 zemalja eurozone koja su u Uniji predložena tijekom prosinca.

Dvaput odbila euro

Danska je dvaput na referendumima odbacila uvođenje eura. Prvi put 1992. kada su se danski glasači izjasnili da ne žele euro, europsko državljanstvo te suradnju na području sigurnosti i pravosuđa i drugi put na novom referendumu 2001. Najnovije ankete pokazuju da preko 70 posto Danaca želi zadržati nacionalnu valutu.

Danski ministar europskih poslova Nikolay Vamen rekao je da će Danska pokušati sudjelovati u fiskalnom sporazumu EU-a "u najvećoj mogućoj mjeri". Ipak je dodao da dansko nepristajanje na sporazum mora biti ispoštovano, kao i vezivanje danske valute za euro u fiksnom tečaju.

Prema podacima Ujedinjenih naroda i MMF-a, Danska ima najnižu razinu nejednakosti u prihodima na svijetu i najvišu minimalnu plaću dok se stopa nezaposlenosti u jednoj od najkonkuretnijih zemalja svijeta posljednjih godina kreće između 3,8 i 7,7 posto.

Pročitajte više