Danska pruža potporu hrvatskom pristupu EU i NATO-u

DANSKA pruža punu potporu pristupu Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova te zemlje Per Stig Moeller prilikom susreta s njegovim hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom.

"Hrvatska brzo napreduje, i ovaj dobar razgovor s gospodinom Žužulom mi je dao razloga vjerovati da će se moći pridružiti Europskoj uniji i NATO-u", istaknuo je Moeller na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Danska čini sve što može kako bi pomogla Hrvatskoj da uđe u europsku obitelj, kao što novim programom o pridruženju pomaže cijelom Balkanu", dodao je.

Moeller je potvrdio da će njegova zemlja nastaviti davati potporu spomenutoj regiji.

"To je vrlo važno jer na Balkanu uočavam uznemirujuće znakove", dodao je danski šef diplomacije.

Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu priopćilo je da je tijekom susreta obostrano zaključeno da dobri bilateralni odnosi dviju država stvaraju mogućnost za daljnje proširenje suradnje, naročito u području gospodarstva, za što su snažan interes izrazili i danski i hrvatski gospodarstvenici. Danski je ministar vanjskih poslova, kako se ističe, ocijenio da je Hrvatska najstabilnija zemlja u regiji. Uz čvrstu demokraciju, što su dokazali i posljednji izbori u Hrvatskoj, odnos hrvatskih vlasti prema manjinama, angažman u pogledu povratka izbjeglica i dosljedno poštivanje ljudskih prava Hrvatska je pouzdani partner, istaknuto je u razgovoru.

Žužul i Moeller iskazali su istovjetna stajališta u pogledu međunarodne borbe protiv terorizma, kaže se u priopćenju u kojem se dodaje da su punu podršku Danske nastojanjima Hrvatske za ulaskom u EU i NATO-u dali tijekom jutra, na sastanku s hrvatskim izaslanstvom u danskom parlamentu, i predsjednik Odbora za Europsku uniju Claus Larsen-Jensen te predsjednik Odbora za vanjsku politiku Jens-Harald Madsen.

Poslijepodne je ministar Žužul predao odlikovanje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, dodijeljeno na poticaj Hrvatskog Crvenog križa, princu Henriku od Danske. Princ Henrik je pokrovitelj danskog Crvenog križa koji je Hrvatskoj pružio iznimnu pomoć za vrijeme Domovinskog rata.

Pročitajte više