Danube Foods: U našem fondu nema srpskog kapitala

NIZOZEMSKA tvrtka Danube Foods, inače u vlasništvu britanskog investicijskog fonda, poslala je priopćenje povodom afere oko kupnje KIM-a. U priopćenju se navodi kako se očekuje da HFP nastavi razgovore s njima te prihvati njihovu ponudu koja je bila jedina važeća ponuda na natječaju, a ukoliko HFP poništi natječaj, oni neće sudjelovati na sljedećem.
 
Pretpostavlja se kako je takav stav vjerojatno rezultat poništenog natječaja za KIM iz 2005. godine, za koji kažu da je također imao samo jednu važeću ponudu - njihovu. U Danube Foodsu su zadovoljni činjenicom da je većina hrvatske medijske i političke javnosti prepoznala istinu o neregularnoj privatizaciji KIM-a, te podsjećaju kako su nedvosmisleno pobijedili na HFP-ovom natječaju u kojem su promijenjena pravila postupka u korist Chemoderma, koji je potom suštinski izmijenio, odnosno prilagodio svoju ponudu.

U Danube Foodsu osvrnuli su se i na neke glasine o "sumnjivom srpskom kapitalu" koji stoji iza njih, te su rekli kako njima upravlja britanski fond u kojem nema srpskog kapitala, iako "kapital ne dijele po nacionalnosti vlasnika", te brinu da bude "zakonitog i respektabilnog podrijetla".

Riječ je o renomiranom fondu u kojem su kapital uložili privatni ulagači raznih nacionalnosti, uključujući američke i europske, kao i ulagače iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Podsjeća da je fond investirao značajno na srpskom tržištu, te u BiH i Makedoniji, a neuspjeh u kupnji Ljubljanskih mlekarni Jaffe pojašnjava isključivo ekonomskim razlozima i nemogućnosti postizanja komercijalnog dogovora koji bi zadovoljio obje strane.

Takve teze o sumnjivom podrijetlu kapitala, kakve su ovih dana lansirane u hrvatskoj javnosti, za Danube Foods "nisu ništa drugo nego izraz nemoći pojedinaca i pokušaja da se zataška još jedan privatizacijski skandal i nezakonita odluka o privatizaciji KIM-a te da se skrene pozornost javnosti".

"Slučaj KIM je zapravo vrlo jednostavan - na natječaju za kupnju KIM-a Danube Foods je nedvosmisleno pobijedio, no fond umjesto potpisivanja ugovora mijenja uvjete i umjesto da diskvalificira jednog ponuđača omogućuje mu da tijekom postupka izmijeni ponudu i prihvaća da dionice KIM-a budu kupljene zalaganjem istih." - smatra Jaffe.

I.M.
Foto: Radio Mrežnica

Pročitajte više