Dario Gabrić osvojio prvu nagradu na natječaju za kampus na trsatu

Prvu nagradu na natječaju za izradu urbanističkoarhitektonskog rješenja područja sveučilišnog kampusa na Trsatu, u visini od 130 tisuća kuna, dobio je rad autora Darija Gabrića iz Splita, izvijestilo je Sveučilište u Rijeci.

Ono je bilo raspisivač i investitor natječaja, a riječko Društvo arhitekata bilo je provoditelj. Natječaj je trajao od 1. rujna do 24. studenoga, a predsjednik ocjenjivačkog suda bio je akademik Daniel Rukavina, rektor Sveučilišta u Rijeci. Kako na natječaj nije pristiglo potrebnih osam radova već šest, ocjenjivački sud nije imao obvezu dodjeljivanja svih nagrada, kao ni nagradnog fonda predviđenog raspisivanjem natječaja.

Ocjenjivački sud odlučio je da se trećom nagradom od 45 tisuća kuna nagradi rad tvrtke Njirić+arhitekti iz Zagreba te da se obeštećenje od 25 tisuća kuna dodijeli radu autora Luciana Basaurija, Dafne Berc, Damira Blaževića i Ane Kunst.

U obrazloženju ocjenjivačkog suda za dodjelu prve nagrade stoji kako je taj rad dao najkvalitetniji prijedlog urbanističkog rješenja. Po tom radu, kampus je strukturiran mrežasto, a elementi pojedinih fakultetskih cjelina kaskadno se nadovezuju stvarajući prostore trgova, atrija i zelenih površina.

Postavljeni zadaci natječaja bili su da se postojeću izgradnju nadopunjuje novim suvremenim zahvatima kako bi se uklopila u okolonu povijesnu strukturu Trsata.

Sveučilišni kampus treba biti realiziran na području sadašnje vojarne Trsat. Po najavama ministrice obrane Željke Antunović, vojska bi uskoro trebala početi napuštati prostor vojarne nakon čega bi se započelo s izgradnjom kampusa. Početak izgradnje predviđen je za početak 2005. godine. U prvoj fazi, do kraja desetljeća, izgradio bi se studentski smještaj, a kasnije bi se izgradili i ostali elementi sveučilišnog kampusa. Taj dio predviđa osiguranje smještaja i popratnih sadržaja za 2000 sudenata.

(Hina) dsil mć

Pročitajte više