Darko Petričić: Kako je Hloverka dovela Majića na HTV

KAO ŠTO je i najavio, Darko Petričić je iznio svoje viđenje situacije oko imenovanja Dražena Majića na mjesto zamjenika urednice Hloverke Novak Srzić. Petričićevo otvoreno pismo objavljujemo u cijelosti:

> Dražen Majić: Petričićev uradak kao da je izvađen iz dosijea neozbiljne tajne službe

> Jakovčić: Majić je skromnog novinarskog znanja i za njega ne bi lobirao da dođe na HRT

KAKO JE DRAŽEN MAJIĆ DOBIO PONUDU "KOJA SE NIJE MOGLA ODBITI"

Dražen Majić, zamjenik glavne urednice informativnog programa HTV-a, Hloverke Novak Srzić, došao je na tu poziciju zahvaljujući političkim odlukama koje su donijete u Zagrebu i Puli. Naime, novinar Majić je do svojeg otkaza bio zaposlen u Glasu Istre gdje se neko vrijeme bavio nekom vrstom istraživačkog novinarstva.

U svojim tekstovima često je obrađivao najveće istarske afere u koje je bio umiješan IDS kao i istarski župan Ivan Jakovčić. Majić je tako pisao o skandaloznim prodajama, po enormno niskim cijenama, zemljišta nasuprot brijunskog otočja na prostoru Barbarige i Dragonere. Podsjetimo, zemljište je u to vrijeme IDS prodavao po cijeni od oko 5 eura po četvornom metru, dok je tržišna cijena bila 300. Isto tako, pisao je o malverzacijama oko sela Sv. Juraj, kod Grožnjana, kojeg je za isto tako bagatelni iznos kupio Ivan Jakovčić.

Svojim tekstovima remetio je planove Ivanu Jakovčiću, potencijalnim stranim ulagačima ali i Hypo Alpe Adria banci koja je stajala iza kupovine nekretnina nasuprot Brijuna, pa je donjeta odluka o Majićevoj neutralizaciji. Zauzvrat pogodovanju, temeljem čega je Hypo Alpe Adria banka došla do nekretnina u Istri po vrlo povoljnim cijenama, kasnije je odobravala kredite Ivanu Jakovčiću i IDS-u za financiranje kampanja.

Zadatak Majićeve eliminacije iz novinarskih krugova u Istri dobio je odvjetnik Goran Veljović. Koji je Majiću rekao da može odabrati bilo koji posao u bilo kojoj medijskoj redakciji koja je u državnom vlasništvu. Ti razgovori su vođeni u pulskom kafiću Ulix, kod slavoluka Sergijevaca. Novi, bolje plaćeni posao ponuđen mu je pod uvjetom da prestane pisati protiv, Jakovčića, Hypo Alpe Adria banke, i aferama sa zemljištem. I Dražen Majić je pristao.

Dolazak u Zagreb

Uskoro je uslijedio otkaz novinarima u Glasu Istre, a među tim novinarima bio je i Dražen Majić. Otkazi se su, između ostalog, pokušali opravdati promjenom vlasničke strukture u listu. Ta grupa novinara prelazi na projekt Barkun (tjedni list i web portal), a Majić se postepeno distancira od njih. Uskoro ga zapošljava Hloverka na Novoj TV, gdje je kratko boravila 2007. godine, na svojem projektu u emisiji Kontakt. Jutarnji list je svojevremeno pisao kako Majić nije imao nikakav ugovor s Novom TV, već ga je plaćala izravno Hloverka. Sada, kada se vidi pozadina ovog slučaja, jasno je zašto je to i bilo moguće. Je li Hloverka bila na Novoj TV na specijalnom zadatku poslovne špijunaže, otvoreno je pitanje.

Hloverka se potom vraća na HTV, dovodi tamo Majića i postavlja ga na mjesto svojeg pomoćnika, bez da taj pomoćnik ispunjava formalne uvjete za tu poziciju. Naime, nije imao nužno petogodišnje iskustvo u uredničkom radu, ni bilo kakvo televizijsko iskustvo.

Pored ove profesionalne neutralizacije i pacifizacije Dražena Majića, koja mu neće biti svijetla točka u njegovoj biografiji, ovog novinara prati i neugodan "rep" iz početka 90-tih godina kada je, kao visokopozicionirani član omladinskog foruma pronevjerio znatnu količinu novaca. Zbog te otimačina morao je pobjeći u inozemstvo dok novac nije potrošio i dok nije nastupila zastara kaznenog progona.

Od pozitivnijih elemenata iz njegovog privatnog i profesionalnog života vrijedi spomenuti njegov uspješni bijeg iz pakla druge, a isto tako novine su bilježile njegove blistave panegirike vezane uz poduzetničke aktivnosti Dražena Golemovića, koji je trenutno u bijegu u BiH.

Tko je odvjetnik Goran Veljović?

Ime odvjetnika Gorana Veljovića postalo je medijski poznatije od početka ove godine kada je objavljeno, da njegov odvjetnički ured zastupa najveće golf investitore u Istri. Pored toga Goran Veljović je radio na studiji izgradnje 15 golf igrališta u Istri, za što mu je Ministarstvo turizma platilo 1,8 milijuna kuna. Isto tako Ministarstvo Veljovića angažira za konzultacije kod izrade zakona o golf igralištima, kojeg je osobno forsirao bivši premijer Ivo Sanader kao pasionirani golfer.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu i zakon o golfu izazvao je negativne reakcije u javnosti zbog njegovih odredbi o izvlaštenju zemljišta, čime bi se oduzela zemlja privatnim vlasnicima čije bi parcele smetale golf-projektima. Inače umaška tvrtka Skiper veliki je investitor u golf igrališta, ali je jedan od najvećih financijera HDZ-a.

Upravo sam o turističkoj mafiji, koja se između ostalog bavi otimanjem zemlje od privatnih vlasnika, govorio u spornoj emisiji Dossier, pa postoji velika vjerojatnost, da upravo iz ovih krugova dolazi inicijativa za smjenom urednice Ane Jelinić.

Darko Petričić

Pročitajte više