Daruje sto tisuća eura za nesretne lipicance

SUDBINA devedeset lipicanaca koji u Vojvodini umiru od gladi, a potomci su konja ukradenih iz ergele u Lipiku tijekom Domovinskog rata, toliko su dirnuli Nives Cimerman da je odlučila prodati imanje kako bi im pomogla. Ona ne vjeruje srpskom ministru poljoprivrede koji kaže da su konji u izložbenoj formi.

Građevinsko imanje sa vikendicom vrijedno je sto tisuća eura, naslijedila je od svog djeda, i kaže da su ju svi u obitelji podržali.

"Ni moje kćeri kojima je imanje trebalo pripasti, niti moj muž s kojim sam se tamo planirala odseliti, nisu rekli ni riječi protiv toga da dam te novce za konje. Mi imamo za jesti i za obući se, a ovi konji su tako loše da Hrvatska i Srbija uskoro neće imati o čemu pregovarati", kazala nam je Cimerman.

Pretvoriti gestu u hranu za konje

Ona kaže da joj je jasno da se problem oko tih konja ne može jednostavno riješiti, kao što tvrdi naše Ministarstvo poljoprivrede, jer da se može, lipicanci bi sada bili u Hrvatskoj.

"Ne pokušavamo ih trenutno vratiti u Hrvatsku, nego samo ovu našu gestu pretvoriti u hranu za konje. Od Ministarstva tražimo samo neka nam pokaže na koji ih način možemo nahraniti i pružiti liječničku pomoć", kaže Cimerman.

Srpski ministar kaže da su u izložbenoj kondiciji

O otkriću ergele u Novom naselju u Novom Sadu, gdje su konji iscrpljeni od gladi toliko da im se vide kosti, a koža im je pokrivena ranama, očitovao se i srpski ministar poljoprivrede. Slobodan Milosavljević posjetio je ergelu na imanju Todora Bukinca i ustvrdio da je s konjima sve u redu.

"Nisam stručan ocijeniti stanje konja ukupno, ali vizualno mi djeluju vrlo pristojno, a čak mi neki djeluju da su u izložbenoj kondiciji i mislim da ove priče koje su se nekoliko zadnjih dana plasirale kroz medije, da su konji gladni, bolesni i u lošem stanju, odista ne stoje", rekao je Milosavljević, a prenio B92.

S ministrom su došle i ekipe veterinara, koji su izjavili da su pregledali 74 konja i da su sva grla zdrava i u dobroj kondiciji. Ministar je Bukincu prilikom posjeta čak predao  20 tona hrane i vitamine za konje, koje je osiguralo nekoliko privatnih tvrtki.

Susjedi kažu da su bolesni i zranjavani

No, ona ne vjeruje u izjave srpskog ministra, i nije joj jasno zašto ne govori istinu o tim konjima, jer susjedi tvrde drugačije.

"Kažu da su bolesni i izranjavani, i da se nitko ne brine o njima godinama", kaže ona, a na Milosavljevićeve izjave kaže, "Pa neka nam ih pokažu ako su zdravi, neka daju pristup konjima!", zahtijeva ljubiteljica konja.

A.B.
Foto: Veterinarski fakultet Zagreb, FoNet/B92

Pročitajte više