Daruvarac bi uskoro mogao na slobodu? Odvjetnik: Ispunio je sve uvjete

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SISAČKO tužiteljstvo žalilo se na odluku tamošnjeg Županijskog suda čije je vijeće za uvjetni otpust dalo zeleno svjetlo da na prijevremenu slobodu s izdržavanja kazne izađe Darko Kovačević zvani Daruvarac, koji je bio pravomoćno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora jer je 13. lipnja 2018. godine brutalno premlatio u jednom zadarskom kafiću svoju tada 18-godišnju djevojku, a sve su snimile i nadzorne kamere.

Kovačević (35) koji se na izdržavanje kazne javio u kolovozu 2019. godine u međuvremenu je pokrenuo cijeli niz izvanrednih pravnih lijekova ne bi li ukinuo pravomoćnu presudu i prekinuo svoje izdržavanje kazne. Sada je Kovačeviću vijeće za uvjetni otpust ipak uvažilo molbu jer je i ispunio zakonske uvjete. Županijsko državno odvjetništvo je danas podnijelo žalbu protiv rješenja vijeća za uvjetni otpust Županijskog suda u Sisku.

"Ponašao se uzorno"

"Njemu je odobren otpust, kaznionica mu je dala pozitivno mišljenje. Ima najvišu moguću ocjenu tijekom izdržavanja kazne, ponašao se uzorno. On je bio pod posebnim povećalom s obzirom na kazneno djelo i medijsku eksponiranost. Kad vam zatvor da pozitivno mišljenje, sudac rijetko kad ne odobri uvjetni otpust.", rekao je njegov odvjetnik Velimir Došen za Index. 

Jedna od okolnosti na koju se pozivao je da je u međuvremenu postao otac. Podsjetimo, Općinski sud u Zadru mu je 8. lipnja 2020. godine odbio zahtjev za smanjenje kazne zbog očinstva maloljetnog djeteta uz obrazloženje da je neosnovan. Ali nakon uložene žalbe Županijski sud mu je kaznu ipak smanjio za tri mjeseca.

Mogao bi iz zatvora za mjesec dana

Odluka o žalbi te njezinom prihvaćanju ili odbijanju mogla bi biti poznata za oko mjesec dana.

"Visoki kazneni sud može odbiti žalbu, ako ju odbije, on odmah ide van. U pravilu bi se prije za oko mjesec dana donijela takva odluka. To nije neki kompliciran slučaj. Ja očekujem da će se odbiti žalba. Ne gledamo sad kazneno djelo koje je on počinio. Gleda se njegovo ponašanje, je li ga kazna rehabilitirala, vraća li se u društvo - on se pokajao za kazneno djelo", rekao je Došen. 

Došen je napomenuo kako je jedna od najbitnijih stavki postpenalni prihvat. "Važno je da imate gdje i kod koga doći, a još je veći plus ako vas čeka posao vani. On je ispunio sve uvjete, ne bi to dobio da nije zaslužio", zaključio je njegov odvjetnik Velimir Došen

Kovačević do daljnjega ipak ostaje iza rešetaka, a ako sud uvaži žalbu tužiteljstva, nastavit će izdržavati kaznu. Međutim, ako odbije žalbu tužiteljstva, Kovačević će nakon nešto više od dvije i pol godine biti na slobodi.

 

Pročitajte više