Davutoglu: Turska čini sve za kontrolu granice sa Sirijom

Foto: FAH

TURSKA čini sve što je u njezinoj moći kako bi kontrolirala granicu sa Sirijom te postavlja "fizičke prepreke" na 98 kilometara granice koju sa sirijske strane kontrolira Islamska država, rekao je u četvrtak premijer Ahmet Davutoglu.

 Na konferenciji za novinare održanoj prije nego je krenuo u posjet Azerbajdžanu, Davutoglu je kazao kako Turska surađuje s koalicijskim partnerima u pokušaju da što prije protjera džihadiste Islamske države sa sirijske strane granice.

 Američki državni tajnik John Kerry rekao je u srijedu da Turska želi zatvoriti granicu uz područja u Siriji koja kontrolira Islamska država (IS) kako bi blokirala krijumčarske rute kojima se služi ta džihadistička skupina.

 "Preostalo je zatvoriti još 98 kilometara granice", izjavio je u srijedu Kerry na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. Dodao je da se turski predsjednik Tayyip Erdogan "posve slaže" s tim planom. "Predsjednik Erdogan želi to učiniti", rekao je.

Turska, članica NATO-a, sudjeluje u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a, iako je proteklih godina suočena s teškim optužbama da u tome oklijeva i zatvara oči pred militantima koji preko njezina teritorija ulaze u Siriju, piše agencija dpa.

Pročitajte više