DC: HDZ u poljoprivredi ne ostavlja kolaps, već katastrofu

DEMOKRATSKI CENTAR danas je održao novinsku konferenciju u Osijeku, gdje je predsjednica Vesna Škare Ožbolt kazala da je poljoprivrednu politiku HDZ-a obilježilo pogodovanje trgovačkim lobijima, a ne proizvođačima, zbog čega hrvatska poljoprivreda ostvaruje gubitak od oko 800 milijuna eura.

Takva Hrvatska nije spremna za ulazak u Europsku uniju, zaključuje ona. Optužila HDZ-ovu Vladu da se državno poljoprivredno zemljište davalo u zakup ili prodavala samo stranačkim podobnicima, da je Vlada obećala, ali nije započela gradnju kanala Dunav-Sava ta da nije ništa napravila na programu navodnjavanja.

Prvi na listi DC-a za 4. izbornu jedinicu Slavko Novaković kazao je kako je ministar Petar Čobanković, po dolasku na vlast, obećao srediti kolaps u poljoprivredi, a sada, smatra Novaković, "ne ostavlja kolaps, već katastrofu".

DC ima program razvoja poljoprivrede po pojedinim hrvatskim regijama koji se, između ostaloga, temelji na poticanju proizvedenog, a ne veličine poljoprivrednih površina, te da ima program okrupnjivanja zemljišnih posjeda od minimalno 20 hektara, što je standard Europske unije, kazala je Škare-Ožbolt.

Osim toga zauzima za oslobađanje nameta za proizvođače koji se bave jačanjem stočnog fonda te za davanje državnog poljoprivrednog zemljišta seljacima na koncesiju od 99 godina, uz naknadu uz jedne kune, te uz uvjet da se zemlja može naslijediti ako se domaćinstvo nastavi baviti poljoprivredom.

Foto: I.K.

Pročitajte više