DC podržava protokol o Prevlaci ali ga smatra bolnim

DC PODRŽAVA potpisivanje Protokola o Prevlaci, ali smatra da je unatoč pozitivnim elementima, Hrvatska učinila bolan kompromis priznavši Srbiji i Crnoj Gori posebne okolnosti, i stoga nema mjesta trijumfalizmu, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik DC-a Mate Granić.

DC smatra da je potpisivanje Protokola korak naprijed u konačnom rješavanju problema jer Hrvatska do sada nije imala jurisdikciju nad svojim najjužnijim djelom teritorija.

No, za Granića je ´bolan kompromis´ potpisanog Protokola u tome što je Hrvatska definitivno priznala posebne okolnosti iz članka 15. UN-ove konvencije o pravu mora, a zbog čega će, rekao je, teško u budućim pregovorima ili ´pod međunarodnom arbitražom´ promijeniti sada postignuto privremeno razgraničenje na moru.

Bolnim kompromisom smatra i dogovor o zajedničkom brodu dviju država koji bi patrolirao uz neosporno hrvatski dio mora uz obalu Prevlake.

Pozitivno je, dodao je što će s Prevlake otići mirovne snage UN-a što je važno za ukupnu regionalnu stabilnost kao i to što će stanovnici najjužnijeg dijela Hrvatske napokon moći pristupiti svojim zemljištima.

Smatra, međutim, da je Vlada i za pregovora o Prevlaci trebala konzultirati saborski Odbor za vanjsku politiku, jer drži da su se mogla postići bolja i pravednija rješenja.

Granić se osvrnuo i na kandidaturu Hrvatske za ulazak u EU, istaknuvši da bi saborski Odbor za vanjsku politiku parlametarne stranke i Vlada trebali dogovoriti rezoluciju na osnovu koje bi Vlada uputila molbu Bruxellesu za ulazak Hrvatske u EU.

Ako ne želi propustiti vlak za ulazak u EU 2007., Hrvatska treba ispuniti i preduvjete - donijeti ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, zakon o HRT-u, provesti reformu pravosuđa, aktivnije voditi regionalnu politiku. Preduvjet je i postizanje dogovora o izbornom zakonu, naveo je.

Pročitajte više