De Croo dao punu potporu Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Herman de Croo izrazio je u petak potporu Hrvatskoj i uvjerenje da će u prosincu dobiti datum za početak pristupnih pregovora s EU-u.

"Nadam se da će u prosincu, na sastanku Europskog vijeća, Hrvatska dobiti pozitivan odgovor i da će poslije kroz konstruktivne pregovore ispuniti potrebne kriterije", izjavio je De Croo nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji boravi u dvodnevnom posjetu u Bruxellesu, gdje se održava summit Europske unije.

Na sljedećem sastanku na vrhu Europske unije 17. i 18. prosinca u Bruxellesu, očekuje se da će europski čelnici odrediti točan datum početka pristupnih pregovora s Hrvatskom. Na lipanjskom summitu Europsko je vijeće odlučilo da se pregovori s Hrvatskom započnu početkom sljedeće godine, bez navođenja preciznog datuma.

De Croo je izrazio razumijevanje za hrvatsku poziciju u pogledu suradnje s Haškim sudom. "Kao profesor prava, citirat ću latinsku poslovicu ne mogu isporučiti ono što nemam, i od hrvatske Vlade treba tražiti ono što može učiniti".

Predsjednik belgijskog parlamenta je rekao da je u EU došlo do promjene u "tehnologiji pregovora o proširenju". U prethodnim pregovorima o proširenju EU su vodila geslom "skoči i plivaj", a sada se traži da zemlja prvo "nauči plivati a da tek onda skače u vodu", objasnio je slikovito De Croo.

Premijer Sanader, koji se ranije sastao i s belgijskim premijerom Guyom Verhofstadtom, izrazio je zahvalnost na potpori Belgije.

Hrvatski premijer će se poslije podne zajedno s premijerima ostalih triju zemalja kandidata sastati i s predsjedateljem Europskog vijeća, nizozemskim premijerom Jan-Peterom Balkenendeom. Nakon toga predviđeni su susreti i s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junckerom.


Pročitajte više