Dečko kojeg je prebio stric HDZ-ovac dobio otkaz pod čudnim okolnostima

Foto: mega-media.hr, Mario Pešut u društvu Jadranka Lisice

MARIO Pešut, jedan od najutjecajnijih zadarskih političara i član GO HDZ-a Zadar koji ujedno obnaša i funkciju pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru od 2009. godine odlukom tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića, na Prekršajnom sudu u Zadru 5. rujna 2017. nepravomoćno je osuđen jer je prebio svog nećaka, a njemu i njegovoj majci je prijetio da će ih ubiti, o čemu je Index već pisao.

No pročelnik Pešut ne uživa povjerenje samo lokalnih poduzetnika i vrha svoje stranke, nego očito i novog gradonačelnika Branka Dukića koji se danima odbija detaljnije očitovati o svom pročelniku s nepravomoćnom presudom za obiteljsko nasilje.

>> Zadarski HDZ-ovac prebio nećaka: "Bio je pijan, majku mi je nazvao kurvom i prijetio da će nas ubiti"

>> IMAMO PRESUDU Sud u Zadru osudio je HDZ-ovca koji je prebio nećaka, i dalje je pročelnik

Mario Pešut plaćeni je predstavnik Grada Zadra, sjedi u dvama nadzornim odborima

Unatoč našim upitima i požurnicama, gradonačelnik Dukić još se uvijek ne očituje ni o poslovima Marija Pešuta koji prima novac za rad u dvama nadzornim odborima kao predstavnik Grada Zadra. Naime, Index je više puta pisanim putem pitao gradonačelnika Dukića što će biti s Pešutovom funkcijom člana Nadzornog odbora Zračne luke Zadar, u kojoj Pešut predstavlja Grad Zadar i za to prima novčanu naknadu, unatoč činjenici da je prema odluci Prekršajnog suda nepravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik. Nije jasno ni hoće li Pešut ostati u NO-u Lučke uprave Zadar koja je u državnom vlasništvu.

'Lisica se nikad ne miješa u rad osoblja'

No zato se u životu pretučenog nećaka Marija Pešuta, Karla Pešuta, događaju nevjerojatne stvari. Nakon što je Karlo Pešut na upit Indexa detaljnije progovorio o tome kako je pročelnik Pešut napao njegovu majku i njega osobno, zbog čega je i osuđen, prije nekoliko dana rečeno mu je kako od 1. studenoga više ne radi u Art Hotelu Kalelarga koji je u vlasništvu kontroverznog zadarskog poduzetnika Jadranka Lisice zvanog Jadre. I dok je Pešut mlađi dobio otkaz jer je odjednom postao "tehnološki višak", iako nije zadnji primljen u hotel, djelatnike hotela začudila je činjenica što mu je otkaz uručio Lisica osobno koji nema kontakata s djelatnicima hotela, doznajemo od osobe koja je zaposlena u Art Hotelu Kalelarga. Prema riječima jedne osobe iz Arta, Lisica dosad nikada nije dijelio otkaze osobno, pa je ovo iznimka koja je začudila i sve djelatnike hotela.

Otkaz Karlu Pešutu dao je Marijov prijatelj i vlasnik hotela Jadranko Lisica

"Jadranko Lisica nikad, ali baš nikad ne miješa se u rad osoblja i nikada nikome osobno nije uručio otkaz, kao što je to učinio prije nekoliko dana Karlu. Vjerujte, to je iznimna i neuobičajena situacija koja vjerojatno nema veze s poslom, nego s ovim što je kod vas na Indexu izašlo vezano za njegova strica", kazala je jedna osoba iz hotela za Index. Druga osoba koja također radi u hotelu tvrdi da je Jadranko Lisica kućni prijatelj s nepravomoćno osuđenim obiteljskim nasilnikom Pešutom.

"Jadranko Lisica je prijatelj s Marijom Pešutom, to se zna i to nije tajna jer Mario ponekad svrati do hotela, pa se i javi Lisici kad ga sretne, a i više puta sam ih susreo u šetnji gradom, tako da ovaj otkaz ne treba nikoga čuditi. Dakle, Lisica je ušao u hotel i pozvao sa strane Karla Pešuta i rekao mu da od 1. studenoga više ne radi", kazala je za Index osoba iz hotela.

Prijateljski odnosi pročelnika Pešuta i Jadranka Lisice, vlasnika Art Hotela Kalelarga, javna su tajna. Kako opravdati činjenicu da čovjek koji se prema izjavama djelatnika Art Hotela Kalelarga, inače ne miješa u rad osoblja hotela, odjednom daje otkaz Karlu Pešutu koji se javno očitovao o stricu koji ga je prebio i koji je radi toga osuđen na Prekršajnom sudu?

Možda je taj potez Lisice najbolje objasniti fotografijom objavljenom na vrhu ovog članka koju nam je ustupio zadarski protal Mega-media. Naime, u zadarskim kuloarima poznato je da su Lisica i pročelnik Pešut u prijateljskim odnosima, pa onima koji to znaju ovakav otkaz Karlu Pešutu i nije  veliko iznenađenje.

Pešuta i dalje štiti politika, iako je priznao da je udario nećaka

I dok cijela priča s otkazom Karlu Pešutu nakon objave Indexa može djelovati kao slučajni slijed nesretnih okolnosti, sve ipak upućuje na to da se ne radi o tome, nego da se radi o utjecaju jedne moćne osobe koja još uvijek uživa zaštitu lokalnih političkih struktura koje ga se ne mogu ili ne žele riješiti, unatoč nepravomoćnoj presudi prema kojoj je utvrđeno da je obiteljski nasilnik.


Čeka se očitovanje Grada Zadra, gradonačelnika Branka Dukića, i Lučke uprave

Osim presude koju je objavio Prekršajni sud u Zadru, nasuprot iskazu HDZ-ova pročelnika bili su i iskazi policije i Karla Pešuta, čijoj izjavi je povjerovala zadarska policija. Nasilni pročelnik dan nakon objave Indexa izjavio je kako je on dugo godina trenirao boks i da svog nećaka nije istukao, nego mu je "opalio šamar", što također spada u fizičko nasilje, odnosno nasilje u obitelji.

Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić trebaju se očitovati o plaćenom članstvu nasilnog pročelnika u nadzornim odborima dvaju trgovačkih društava

Iako smo više puta pokušali doći do očitovanja gradonačelnika Branka Dukića o tome hoće li pročelnik u Gradu Zadru ostati Mario Pešut i što će biti s njegovim plaćenim članstvom u Nadzornom odboru Zračne luke Zadar i Lučke uprave Zadar, gradonačelnik Zadra nam još uvijek nije odgovorio na upit.

Što će reći lokalni HDZ?

Iz HDZ-a nam se javio jedino glasnogovornik Ivan Jabuka koji nas je uputio na lokalni HDZ koji se od objave članka do danas nije očitovao o svom nasilnom članu. Iz Art Hotela Zadar su nam javili kako su naš upit proslijedili odjelu menadžmenta, ali do zaključka ovog teksta nismo dobili nikakav dodatan odgovor ili pojašnjenje.

Art Hotel Kalelarga očitovao se o otkazu Karlu Pešutu

Na upit Indexa da objasne otkaz suradnje s Karlom Pešutom, iz Art Hotela Kalelarga svoj potez pravdaju "uobičajenom praksom u turističkoj djelatnosti", pa tako kažu da su se zahvalili nekim sezonskim djelatnicima.

"Neugodno smo iznenađeni neutemeljenim insinuacijama koje očito na štetu naše tvrtke želite predstaviti u javnosti. Gospodin Karlo Pešut sezonski je primljen u kolovozu 2017. godine, što je uobičajena praksa u turističkoj djelatnosti tijekom glavne sezone. S obzirom na to da smo prisiljeni intervenirati u smislu djelomičnog renoviranja i zatvaranja našeg sestrinskog hotela Bastion u siječnju 2018., a Art hotel Kalelarga je uobičajeno sezonskog tipa do 1. 11., normalno je da tijekom ove zime zadržimo naše stalne djelatnike, a da se zahvalimo sezonskim djelatnicima, među kojima se nalazi i Karlo Pešut.

S obzirom na to da smo hotelska kuća koja iznimno drži do kvalitete, znanja i sposobnosti svojih djelatnika kojima dodatno plaćamo edukaciju prema potrebama i mogućnostima, nismo u poziciji, a niti to želimo, zapošljavati po babi i stričevima, a isto tako ne otpuštamo po babi i stričevima. Nadalje, drago nam je da je Karlo Pešut, kako nas je izvijestio, već pronašao novi posao", stoji u odgovoru hotela na Indexov upit.

Karlo Pešut: Nisam im rekao da sam pronašao novi posao, danas mi je i službeno bio zadnji dan kod njih, iako je zadnji ugovor vrijedio do 31.12.

Na upit Indexa je li istina da je pronašao novi posao i o tome izvijestio menadžment hotela, Karlo Pešut kazao kako to nije točno.

"Ništa od toga nije točno, s današnjim danom ja sam zapravo prestao raditi u hotelu i bez posla sam, odnosno u potrazi sam za novim. Moj prvi ugovor s Art Hotelom Kalelarga vrijedio je do 30. 9. 2017., a drugi do 31. 12. 2017. Međutim, meni je sve bilo jasno onoga dana kada je Lisica ušao u restoran i rekao mi da od 1. 11. 2017. više ne radim kod njih. To se dogodilo nakon objave dva članaka kod vas na Indexu. Konačno, jučer sam pozvan da potpišem da sam tehnološki višak i s tim potpisom od danas više ne radim tamo", kazao je Karlo Pešut za Index.

Pročitajte više