Del Ponte dostavila Sarajevu 25 predmeta radi dalje istrage i suđenja

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte donijela je u Sarajevo, tijekom prošlotjednog posjeta Bosni i Hercegovini, radi daljeg procesuiranja dvadesetak slučajeva ratnih zločina o kojima je istraga vođena u Den Haagu no nije dovršena, tvrde u srijedu gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi.

Prema navodima sarajevskog "Oslobođenja", Del Ponte je predstavnicima Tužiteljstva BiH predala dosadašnje rezultate istraga vođenih protiv 15 Srba, trojice Bošnjaka i dvojice Hrvata, a svi oni pod sumnjom su da su počinili ratne zločine na području BiH.

Ove navode nije potvrdio niti jedan službeni izvor, a glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florance Hartmann kazala je samo kako se u Sarajevo doista prebacuju predmeti koji nisu dovršeni unutar ICTY-a.

Mediji u BiH tvrde kako su u pitanju slučajevi čija je obrada u različitim stupnjevima, od onih gdje je istraga već kompletirana pa do drugih, u kojima se tek započelo s prikupljanjem dokaza.

Na haaškom popisu koji je predan Tužiteljstvu BiH navodno su Nedeljko Obradović, general i nekadašnji visoki zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te Marko Radić, poznatiji pod nadimkom Maka.

Među Bošnjacima, kako navodi "Dnevni avaz", najzvučnije ime osumnjičenika je ono bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH i umirovljenog generala Sakiba Mahmuljina, potom generala Džemala Merdana te Halida Čengića koji je tijekom rata u BiH konktrolirao sve kanale opskrbe Armije BiH i slovio za iznimno moćnog čovjeka.

Mahmuljin i Merdan navodno se sumnjiče za zločine nad Hrvatima i Srbima počinjene u središnjoj Bosni a obojica su kontrolirala područje gdje su boravili mudžahedini podrijetlom iz afro-azijskih zemalja, što su se borili na strani Armije BiH.

Na srpskoj strani na vrhu haaškog popisa je ime Momčila Mandića, ratnog ministra pravde u vladi bosanskih Srba, koji je trenutačno u zatvoru u Sarajevu gdje će mu se suditi zbog "pranja novca" za potrebe Srpske demokratske stranke (SDS) i pomaganja haaškim bjeguncima.

Osumnjičen je navodno i Milovan Stanković, jedan od ratnih ministara policije Republike Srpske, Andrija Bjelošević, ratni šef policije u Doboju te ratni ministar obrane RS Milan Ninković kao i još nekoliko manje poznatih osoba.

Pročitajte više