Del Ponte: Hrvatska ne surađuje s Haagom, Gotovina se nalazi u Hrvatskoj

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte nije u utorak u Luxembourgu promijenila svoje ranije stajalište da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

"Nema promjene u našim stajalištima. Hrvatska sada ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom", izjavila je novinarima Carla del Ponte nakon sastanka s peteročlanom radnom skupinom EU-a, koja je zadužena za procjenu hrvatske suradnje s Tribunalom.

Glavna tužiteljica je rekla da se odbjegli general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj, da povremeno odlazi u Bosnu i Hercegovinu, dakle "on je u dosegu hrvatskih vlasti".

"Sve informacije koje dobivam kažu da je još u Hrvatskoj i da povremeno odlazi u BiH ... Gotovina je u dosegu hrvatskih vlasti, a nadamo se da će on biti vrlo brzo u Den Haagu", rekla je Del Ponte.

Ona je rekla da je peteročlanu radnu skupinu EU-a izvijestila o mreži koja štiti odbjeglog generala Gotovinu.

"Objasnila sam radnoj skupini zašto hrvatske vlasti ne surađuju u potpunosti s ICTY-em i dala im sve pojedinosti o mreži koja štiti Gotovinu unutar državnih institucija", rekla je Del Ponte.

Za Carlu del Ponte puna suradnja s ICTY-em bit će postignuta "onda kada hrvatske vlasti izruče Gotovinu ili kažu gdje se nalazi".

Mislim da to može biti učinjeno do mog sljedećeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a 13. lipnja, jer mi je premijer Ivo Sanader obećao da će biti aktivniji u lociranju odbjeglog generala.

Glavna haška tužiteljica doputovala je u Luxembourg na poziv predsjedništva EU-a kako bi peteročlanu radnu skupinu izvijestila o stupnju hrvatske suradnje s ICTY-em.

Radna skupina, koju čine ministri vanjskih poslova Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn, najprije je na odvojenom sastanku saslušala Carlu del Ponte, a nakon toga se sastala s hrvatskim izaslanstvom koje predvodi premijer Sanader.

Tužiteljica je najavila je da će se nakon sastanka radne skupine sastati i s hrvatskim premijerom.

Del Ponte je rekla kako se nada da hrvatske tajne službe ne rade protiv ICTY-a, ali "istina je da neki ljudi u Hrvatskoj daju informacije medijima, što je neprihvatljivo, a nadam se da će hrvatska Vlada osigurati da se s tim prestane". Dodala je da misli da ni sam premijer Sanader ne dobije sve informacije od hrvatskih tajnih službi.

Upitana na čemu temelji svoje tvrdnje da je Gotovina u dosegu hrvatskih vlasti, rekla je da ima istražiteljski tim na terenu i "kontakte s raznim obavještajnim službama".

Carla del Ponte je rekla da ne može reći gdje se general Gotovina u ovom trenutku nalazi, ali da "ima indicije o ranijim lokacijama". Upitana od kada datiraju te indicije, rekla je od "proljeća prošle godine".

Tužiteljica je rekla da je Hrvatskoj u suradnji sa Sudom ostao "samo jedan, ali krupan slučaj". Ona je izrazila zadovoljstvo posljednjim razvojem događaja u pogledu suradnje zemalja bivše Jugoslavije, jer je ostalo "još samo deset bjegunaca, od kojih su dvojica u Rusiji, jedan u Hrvatskoj, a ostali u Srbiji".

"Što prije oni budu u Den Haagu, to bolje za našu strategiju završetka rada Suda", rekla je.

Pročitajte više