Del Ponte je 1999. htjela optužiti NATO

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je u srijedu da je 1999. godine bila spremna podići optužnicu protiv NATO-a zbog bombardiranja civila na Kosovu, no za to nije imala dovoljno dokaza jer je u istrazi izostala suradnja NATO-a, ali i Beograda.

U intervjuu za BBC povodom sutrašnjeg okončanja mirovne misije NATO-a u BiH, Del Ponte je naglasila kako bi i danas bila voljna podići optužnicu, ukoliko se pribavi dovoljno dokaza.

"Kada sam vršila preliminarnu istragu, informacije i dokazi koje sam bila u mogućnosti prikupiti nisu bili dovoljni da nastavim slučaj. Nisam raspolagala konkretnim elementima koji bi to opravdali", kazala je Del Ponte.

U tadašnjoj odluci o zaključenju istrage navela je da će, ukoliko dobije još dokaza, moći ponovno otvoriti predmet.

Del Ponte je kazala kako i dalje želi istražiti bombardiranje civila na Kosovu, što je i pokušavala, ali istraga nije nastavljena jer nije uspjela osigurati punu suradnju ne samo NATO-a, koji za to nije imao političku volju, već i Beograda.

Nisam dobila odgovor na pitanja koja sam, u pisanoj formi, uputila tijekom preliminarne istrage, rekla je tužiteljica.

Zaključila je kako želi završiti istragu jer se samo tako može utvrditi postoji li ili ne odgovornost NATO-a, budući da je tijekom bombardiranja bilo incidenata koji zavrijeđuju biti istraženi.

Snage NATO-a su u ožujku i travnju 1999. provele kampanju zračnih udara protiv SR Jugoslavije, kojom su zaustavile operacije njezine vojske i policije protiv Albanaca na Kosovu.

U povodu završetka misije SFOR-a u BiH i predaje ovlasti mirovnim snagama EU-a (EUFOR), Del Ponte je kritizirala NATO zbog nedostatka političke volje da uhiti Radovana Karadžića i druge optuženike.

Pročitajte više