Del Ponte: Krivo su me interpretirali, ali RH mora izručiti Gotovinu

KAO ŠTO Srbija i Crna Gora imaju obvezu da uhite i Haškom sudu predaju Ratka Mladića i Šljivančanina, tako i Hrvatska ima obvezu predati odbjeglog Antu Gotovinu, a Bosna i Hercegovina Radovana Karadžića, rekla je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak u Beogradu.

Upitana za njenu izjavu pred američkim Kongresom prošlog tjedna, koju je prenio Glas Amerike, da hrvatska vlada zna gdje je odbjegli Gotovina, del Ponte je rekla kako ju je Glas Amerike krivo interpretirao.

Del Ponte je istom prilikom pred Kongresom nedvosmisleno izjavila da Den Haag pouzdano zna da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, ali je unatoč tome, srbijanski premijer Zoran Živković nakon današnjeg susreta s tužiteljicom rekao da u razgovoru "nije bilo novih saznanja o Mladiću i da je on ponovio ona saznanja koja su postojala i u prethodnim razgovorima".

"Ako je Mladić u Srbiji, bit će uhićen, tu nema nikakve dileme", rekao je Živković.

Del Ponte u ponedjeljak je boravila u svom prvom radnom posjetu Beogradu nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku ove godine.

Nakon niza susreta koje je glavna tužiteljica imala sa saveznim i republičkim dužnosnicima u Beogradu, ona je izrazila zadovoljstvo obećanjima koje je dobila glede buduće suradnje, kao i obećala da će neka suđenja za ratne zločine biti prepuštena srbijanskom pravosuđu.

Ni Carla del Ponte, niti srbijanski premijer Živković ili predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović koji su se nakon susreta obratili novinarima, nisu precizirali o kojim je slučajevima riječ. Također nisu komentirali ni da li s budućom odlukom o prepuštanju procesuiranja nekih zločina domaćem pravosuđu ima veze činjenica da je del Ponte vlastima u Beogradu u ponedjeljak predala osam kutija dokumenata o zločinu na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, te time što je srbijanski MUP nedavno uhitio nekoliko navodno izravnih izvršitelja tog zločina.

Pročitajte više