Del Ponte: Mladić je još u Srbiji

RATKO Mladić je u Srbiji, rekla je danas glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda u Den Haagu (ICTY) Carla del Ponte nakon razgovora s visokim dužnosnicima Srbije i Crne Gore u Beogradu.

Tijekom razgovora je bilo riječi "o svim haškim bjeguncima, kojih je ukupno 17, a posebice o Ratku Mladiću", rekla je Del Ponte. Dodala je da je u Beogradu kako bi prenijela informaciju vlastima u SCG da je Mladić još u Srbiji. "Više, odnosno gdje je, naravno ne mogu reći", rekla je Carla del Ponte.

Glavna tužiteljica ICTY-a je tijekom prijepodneva razgovarala s predsjednikom SCG Svetozarem Marovićem i ministrom vanjskih poslova SCG koji je i predsjednik Vijeća te državne zajednice za suradnju s ICTY-em Goranom Svilanovićem.

Del Ponte je rekla da je suradnju Beograda s Haškim sudom poboljšana, ali da suradnja još nije na zadovoljavajućoj razini.

Svilanović je obraćajući se novinarima rekao da se razgovaralo o dvije teme. Prva je pristup dokumentima, odnosno arhivima, a druga je pitanje svjedoka koji su pozvani da svjedoče pred ICTY-em, te tempo njihova oslobađanja od čuvanja državne i vojne tajne".

Carla del Ponte je nakon razgovora sa Svilanovićem otišla u vladu Srbije na razgovor s premijerom Zoranom Živkovićem.

Pročitajte više