Del Ponte na zasjedanju komisije UN za ljudska prava u Ženevi

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte sudjelovat će u srijedu poslijepodne i u četvrtak na godišnjem zasjedanju Komisije UN za ljudska prava u Ženevi, objavila je glasnogovornica tužiteljstva.

Uz dvodnevno sudjelovanje u radu 60. zasjedanja Komisije UN za ljudska prava, koje se održava od 15. ožujka do 23. travnja, tužiteljica će u Ženevi održati i nekoliko bilateralnih sastanaka s dužnosnicima zemalja Europske unije, kazala je glasnogovornica Florence Hartmann na tjednom brifingu za novinare u ICTY-u.

Del Ponte će u sjedištu UN-a u Ženevi održati i konferenciju za novinare u 10:00 sati, dodala je glasnogovornica.

Na pitanje novinara o izvješću televizije u Hrvatskoj da je izdana optužnica protiv generala HVO-a Slobodana Praljka, Hartmann je podsjetila kako je prije više od mjesec dana objavljeno više izvješća u različitim novinama vezanih uz njegovo ime, no da ona nikada nisu potvrđena. Sugerirala je novinaru da učini isto i s najnovijim izvješćem.

Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale najavio je da će sutra biti izrečena presuda umirovljenom admiralu JNA Miodragu Jokiću, koji je 2003. priznao krivnju za ratne zločine počinjene tijekom napada na Dubrovnik.

Navodeći podneske i dokumente koji su u od proteklih tjedan dana predani sudu, Landale je, među ostalim, potvrdio da je 12. ožujka ICTY primio podneske za privremeno oslobađanje hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Nakon prvog pojavljivanja pred sudom, prošloga petka, na kojem su se Čermak i Markač izjasnili da nisu krivi prema točkama optužnice, njihovi branitelji Čedo Prodanović, Ivan Mikuličić i Miroslav Šeparović, predali su Tajništvu ICTY-a zahtjeve za njihovo oslobađanje do početka suđenja.

Landale je također najavio održavanje statusne konferencije u postupku protiv Tihomira Blaškića za 29. ožujka, te za dan kasnije statusne konferencije u postupku protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je da se zdravstveno stanje bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića poboljšalo i da on priprema svoju obranu.

Pročitajte više