Del Ponte razgovarala s predstavnicima Hrvatske odvjetničke komore

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte u petak je ujutro s predstavnicima Hrvatske odvjetničke komore (HOK) u njihovim prostorijama u Zagrebu razgovarala o statusu odvjetnika u Hrvatskoj, te mogućnostima da hrvatski odvjetnici preuzmu obranu za ratne zločine u slučaju takvih suđenja u domovini.

Del Ponte je u četvrtak doputovala u dvodnevni radni posjet Hrvatskoj.

"Glavnoj haškoj tužiteljici prezentirali smo status i poziciju odvjetnika u Hrvatskoj i pritom smo naglasili potpunu neovisnost hrvatskih odvjetnika, koja se temelji već dugo vremena na našoj legislaturi", kazao je za Hinu predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić.

Neovisnost hrvatskih odvjetnika, nastavio je, "posebno je važna za naše klijente i za moguća suđenja u Hrvatskoj" za ratne zločine, a Carlu del Ponte upravo je i zanimala moguća pravna zaštita u tom području.

Nakon razgovora s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt u četvrtak del Ponte je izrazila spremnost Tužiteljstva ICTY-a da određene slučajeve prepusti hrvatskom pravosuđu.

"Hrvatski odvjetnici stručno su spremni za takva suđenja u Hrvatskoj", rekao je Pelicarić.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore s Del Ponte je razgovarao i o ideji organiziranja zajedničkih stručnih seminara za suce, odvjetnike i tužitelje.

"Takvi seminari pridonijeli bi poboljšanju kvalitete i obrane i samog suđenja", istaknuo je Pelicarić dodajući da bi organiziranje tih stručnih seminara trebalo početi ove jeseni, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa.

Del Ponte će u petak posjetititi i Županijski sud u Zagrebu i susresti se s predstavnciima Diplomatskog zbora u RH.

Glavna haška tužiteljica u četvrtak je nakon razgovora s Vesnom Škare Ožbolt kazala da Hrvatska "u potpunosti surađuje s haškim Tužiteljstvom, te da je jedino otvoreno pitanje generala Ante Gotovoine, izrazivši nadu da će i to pitanje uskoro biti riješeno.

(Hina) xnab yrt

Pročitajte više