Del Ponte traži od hrvatske Vlade uhićenje Gotovine i Brale

GLAVNA haška tužiteljica zatražila je u srijedu od NATOa potporu u uhićenju dvojice bjegunaca pred Haškim sudom Ante Gotovine i Miroslava Brale, ističući kako od hrvatske Vlade očekuje njihovo uhićenje.

"Izvijestila sam Sjevernotlantsko vijeće o tome što očekujem od Hrvatske - uhićenje dvojice bjegunaca i to vrlo, vrlo brzo. Zatražila sam potporu za uhićenje Ante Gotovine, ali imam i drugog bjegunca u Hrvatskoj - Miroslava Bralu", rekla je Carla del Ponte u Bruxellesu nakon zatvorenog sastanaka sa Sjevernoatlantskim vijećem, kojeg čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Optužnica protiv Miroslava Brale podignuta je još u studenome 1995. ali je bila zapečaćena sve do 12. listopada 2004. Optužen je za zločine i okrutno postupanje prema civilnom stanovništvu u Lašvanskoj dolini u Srednjoj Bosni tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH. General Ante Gotovina optužen je za zločine počinjene tijekom i nakon operacije "Oluja", a od podizanja optužnice u lipnju 2001. je u bijegu.

Carla del Ponte se nakon sastanka s veleposlanicima NATO-a sastala i s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom. Nakon toga susreta nije htjela davati izjave. U prolazu je na pitanje je li točna informacija da je spremna ustupiti hrvatskom pravosuđu suđenje vukovarskoj trojici Miroslavu Radiću, Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu, kratko odgovorila: "Možda da".

Trojica zapovjednika JNA optužena su za zločine počinjene u Vukovaru u 1991. godini.

Glavna tužiteljica je, nakon sastanka u NATO-u, odbijanje srbijanske vlade da surađuje s ICTY-em nazvala "apsolutnim skandalom".

"Srbija je mnogo veći problem, tamo imamo 15 bjegunaca, a srbijanska vlada je javno rekla da ih neće uhititi. To je apsolutni skandal", rekla je del Ponte.

NATO je, poput EU, punu suradnju s ICTY-em postavio kao jedan od uvjeta za ulazak u članstvo.

Carla del Ponte je sredinom prošloga mjeseca u Luxembourgu izvijestila ministre vanjskih poslova EU o suradnji Srbije i Crne Gore, BiH i Hrvatske s Haškim sudom. Tom je prilikom zatražila od EU-a da izvrši pritisak na Hrvatsku i Srbiju kako bi što prije isporučile optuženike koji su još na slobodi.

Također je istaknula kako očekuje da će Hrvatska uhititi odbjeglog generala Antu Gotovinu prije kraja ovoga mjeseca, jer će 23. studenoga podnijeti izviješće Vijeću sigurnosti UN-a. "To je vrlo važan krajnji rok za hrvatsku vladu", rekla je tada u Luxembourgu haška tužiteljica.

Pročitajte više