Del Ponte za "Večernji list" pohvalno o suradnji Hrvatske i ICTY-a

NOVA hrvatska Vlada "politički je inteligentna", ocijenila je glavna tužiteljica Haškoga suda Carla del Ponte u intervjuu objavljenom u subotnjem Večernjem listu i izrazila uvjerenje da će odbjegli general Ante Gotovina do kraja godine biti u Haagu.

Del Ponte je nakon dvodnevnoga posjeta Hrvatskoj intervju dala novinarima Večernjega lista, Vjesnika i Slobodne Dalmacije.

"Ova je vlada politički inteligentna. Drugi dan nakon što je preuzeo dužnost, novi premijer Ivo Sanader nazvao me i rekao da će vlada u potpunosti surađivati. To se i dogodilo. Prethodna vlada dopustila je da se na nju politički utječe, suradnja bi stala kad god bi se pojavila politička pitanja. Kod sadašnje vlade to se ne događa", rekla je glavna haška tužiteljica.

Kao primjer suradnje nove vlade navela je izručenje generala Mladena Markača i Ivana Čermaka koje će Tužiteljstvo ispitivati od sljedećega tjedna. Haški sud odbio je donijeti odluku o privremenom puštanju dvojice generala na slobodu do završetka ispitivanja.

"Kada više ne bude bilo potrebe da budu u pritvoru, neću se protiviti privremenom puštanju na slobodu", istaknula je glavna haška tužiteljica.

Glavni problem prijašnje hrvatske vlade u odnosima s Haagom bilo je pitanje odbjegloga generala Gotovine.

"Otvoreno pitanje i dalje je Gotovina, ali na tome radimo s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Ova je vlada spremna prihvatiti naše instrukcije. Znam da vlada ne želi biti talac Gotovine. Prije kraja godine on će biti u Haagu. Sigurna sam u to jer radimo sve što treba", rekla je Del Ponte novinarima.

Glavna haška tužiteljica kazala je da je u tijeku pet novih istraga koje će Tužiteljstvo završiti do kraja godine, "protiv ljudi svih nacionalnosti s područja bivše Jugoslavije". Nije htjela govoriti o kojim je ljudima riječ, niti odgovoriti na novinarsko pitanje je li predmet tih istraga i Tomislav Merčep.

Prema riječima Carle del Ponte, "Tužiteljstvo nema nikakvu suradnju s vlastima u Beogradu". "Nesuradnja Beograda s Haagom bit će i glavna tema moga izlaganja pred Vijećem sigurnosti 29. lipnja", najavila je.

Pročitajte više