Del Ponte zatražila nastavak energičnih akcija SFOR-a?

KRATKOTRAJNI boravak Glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte u utorak u Sarajevu protekao je bez bilo kakvog kontakta s bosanskohercegovačkim dužnosnicima ili medijima, što je potaknulo brojne špekulacije o razlozima ovog iznenadnog posjeta, a prema nekim medijima tijekom posjeta je zatražen nastavak energičnih akcija SFORa.

Svi mediji u BiH izvijestili su kako je tužiteljica Del Ponte vodila razgovore samo s glavnim zapovjednikom SFOR-a, američkim generalom Virgilom Packettom te da je ona ovom prigodom zaobišla čak i Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna.

"Tužiteljica Del Ponte susrela se s generalom Packettom i razgovarali su o uhićenju optuženih za ratne zločine. Sastanak je bio radnog karaktera i to je sve što mogu kazati", izjavio je glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan kako ga u srijedu citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Glasnogovornica Ureda tužitelja Florance Hartmann, koja je u utorak uglavnom bila nedostupna za novinarske pozive, bila je još suzdržanija.

Ona je potvrdila samo kako je održan "radni sastanak", no odbila je komentirati bilo što o njegovom mogućem sadržaju.

Upravo neuobičajena razina tajnovitosti koja je pratila posjet Carle del Ponte Sarajevu potaknula je brojna novinarska nagađanja.

Uoči njezina dolaska pretpostavljalo se kako Del Ponte stiže u BiH da bi kritizirala vlasti Republike Srpske zbog izostanka svake ozbiljnije suradnje s Haaškim tribunalom.

Državna televizija BH TV 1 i TV Federacije BiH (FTV) tvrdile su, međutim, kako je pravi razlog njezina dolaska podizanje novih optužnica, ovoga puta usmjerenih protiv visokih ratnih političkih i vojnih dužnosnika Bošnjaka.

Kao novi mogući haaški "klijenti" tako su spomenuti ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, zapovjednik Armije BiH general Rasim Delić te zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH general Sakib Mahmuljin.

Sarajevsko "Oslobođenje", pozivajući se na neimenovani izvor iz ICTY-a, u srijedu na naslovnici tvrdi kako je Del Ponte zapravo stigla u Sarajevo da bi podržala SFOR u nastojanjima da se privedu osumnjičeni za ratne zločine, a posebice Radovan Karadžić.

Ovaj list navodi kako tužiteljičin susret s generalom Packettom treba shvatiti kao dodatnu potporu SFOR-u da s jednakim intenzitetom kao i do sada nastavi loviti Karadžića, bez obzira na negativna reagiranja srpskih političara i Pravoslavne crkve nakon prošlotjedne akcije na Palama kada su ozljeđeni svećenik i njegov sin.

U znak prosvjeda zbog ove akcije mitropolit dabrobosanski Nikolaj otkazao je ranije najavljeno zajedničko uskršnje primanje s kardinalom Puljićem a srpski patrijarh Pavle uputio je otvoreno pismo generalu Packettu u kojemu je optužio SFOR za brutalnost nad pripadnicima Pravoslavne crkve odbivši istodobno optužbe kako njegovi svećenici kriju optužene za ratne zločine.

Sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore iz BiH, u srijedu ipak tvrdi kako je Karadžić doista bio na Palama prošlog tjedna i to u kući paroha Starovlaha, što je utvrđeno prisluškivanjem njegovih telefonskih razgovora.

Karadžić je posljednji pokušaj uhićenja, prema ovom izvoru, navodno uspio izbjeći zahvaljujući informacijama i logističkoj potpori obavještajne službe Vojske Republike Srpske (VRS), čiji su ga pripadnici žurno prebacili s Pala prema Zvorniku prije nego što je počela operacija SFOR-a.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više