Del Ponte želi ponoviti suđenje Blaškiću

GLAVNA haška tužiteljica Carla Del Ponte samo je dan prije isteka roka za žalbu na presudu Tihomiru Blaškiću zatražila od Haškog suda obnovu postupka hrvatskom generalu. Rok za predaju žalbe bio je godinu dana od njezina donošenja, a glavna tužiteljica svoj zahtjev temelji na navodnim novim saznanjima o krivnji generala Blaškića.

Podsjetimo se, Blaškić je u zatvoru u Scheveningenu proveo 9 godina, koliko je trajalo dramatično i politički obojeno suđenje, da bi na kraju sud njegovu kaznu smanjio sa 45 na 9 godina, pa je Blaškić odmah po izricanju nove kazne pušten kući.

Ukoliko sud odobri žalbu tužilaštva, slučaj Blaškić vratio bi se na početak.

Tužiteljstvo tvrdi kako ima novog tajnog svjedoka, no iako njegov identitet nije poznat, nagađa se o Miroslavu Brali Cicku, predratnom delikventu i ubojici kojeg haška optužnica tereti da je 1993. godine sudjelovao u progonima Bošnjaka iz Lašvanske doline, kao i da je u Ahmićima nožem ubijao zarobljene civile, te o Pašku Ljubičiću, zapovjedniku postrojbe Jockeri, koja je počinila jedan od najozloglašnijih zločina u Ahmićima. Miroslav Bralo Cicko bio je također pripadnik Jockera.

Bralo i Ljubičić u Haag su dospjeli nakon dugih godina bijega. Bralo se, piše novi Globus, tijekom rata "dokazivao" sadističkim zlostavljanjima, pa bi tako ranjenicima stavljao sol na ranu ili je po njima urinirao. Prema napisima u Globusu, nikada nije upoznao Blaškića, a poslije rata nko se vrijeme skrivao uz pomoć Vojne policije HVO-a iz Mostara.

Ljubičić je bio blizak suradnik Ivice Rajića, zagovornika etničkog čišćenja. Zajedno s njim, Ljubičić je bio angažiran i u političkom životu HDZ-a srednje Bosne, gdje je vladao Dario Kordić, također haški optuženik.

Ipak, sasvim je logično za očekivati kako haško tužiteljstvo svoj ponovni zahtjev ne temelji isključivo na svjedočenju posve nepouzdanih osoba, koje preko Blaškića spašavaju vlastitu kožu. Stoga postoji velika mogućnost da Carla Del Ponte posjeduje nove teške dokaze ili ozbiljne svjedoke.

Blaškićevi odvjetnici imaju 40 dana da se očituju o zahtjevu Haaškog tužiteljstva.

Haško tužiteljstvo u srijedu nije željelo komentirati Globusov napis po kojem je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražila od Haškog suda ponavljanje suđenja bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću.

"Nemamo komentara." - priopćeno je iz haškog Tužiteljstva u Den Haagu na upit o tvrdnjama Globusa.

"Nismo dobili nikakvu službenu obavijest i stoga nemamo komentara." - kazao je pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić upitan da li je Haški sud kontaktirao Hrvatsku u ovom slučaju.

Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo nije bio dostupan za komentar.

Pročitajte više