Del Ponte želi punu istinu o ratnim zbivanjima u BiH

GLAVNA tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte, koja se nalazi u trodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, boravila je u utorak tijekom dana u Bugojnu, gdje je odvojeno razgovarala s predstavnicima Hrvata i Bošnjaka koji i danas tragaju za istinom o ratnim zbivanjima na području te općine.

Carlu del Ponte u Bugojnu su Hrvati i Bošnjaci dočekali i fizički odvojeni na različitim stranama ulice pred zgradom općine.

Stotinjak okupljenih Hrvata nosilo je transparente s porukom kako traže da se napokon otkrije prava istina o stradanju dvadeset njihovih sunarodnjaka koje su 1993. godine zarobili pripadnici Armije BiH od kada im se gubi svaki trag.

Okupljeni građani Bugojna bošnjačke nacionalnosti kazali su pak kako od Del Ponte očekuju pomoć u rasvjetljavanju zločina počinjenih nad 56 Bošnjaka iz naselja Vrbanja.

Glavna tužiteljica Haaškog tribunala kazala je kako je u Bugojno doputovala upravo u pokušaju da dozna punu istinu o svemu što se tamo zbivalo tijekom rata.

Del Ponte se potom odvojeno sastala s bošnjačkim dužnosnicima Bugojna predvođenim načelnikom općine Mustafom Strukarom a zatim i s hrvatskim predstavnicima predvođenim predsjedateljem općinskog vijeća Ivicom Zelićem.

Novinarima je nakon ovih sastanaka neslužbeno kazano kako se razgovaralo i mogućoj uspostavi povjerenstva koje bi imalo zadaću pojasniti ratna zbivanja u Bugojnu.

Prije odlaska u Bugojno i Mostar tužiteljica Del Ponte u jutarnjim je satima u Sarajevu razgovarala sa zamjenikom visokog predstavnika za BiH, američkim diplomatom Donaldom Haysom.

Taj je sastanak održan iza zatvorenih vrata a glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) Mario Brkić novinarima je izjavio kako su veleposlanik Hays i tužiteljica Del Ponte potpuno suglasni da neće prihvatiti pokušaje Srpske demokratske stranke za prebacivanjem odgovornosti za neuspjeh u privođenju optuženih za ratne zločine na međunarodnu zajednicu.

Brkić je istaknuo kako su dužnosnici Republike Srpske preuzeli obvezu provesti akcije uhićenja te stoga ne smiju očekivati kako će međunarodna zajednica sada raditi taj posao umjesto njih.

Carla del Ponte u srijedu će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te Vijeća ministara, a nakon toga putuje u Srebrenicu kako bi posjetila memorijalni kompleks u izgradnji posvećen žrtvama masakra iz 1995. godie.

U četvrtak prije podne Del Ponte će u Sarajevu razgovarati s premijerom Federacije BiH Ahmetom Hadžipašićem, čime će biti i završen njezin boravak u BiH.

Nakon toga tužiteljica Del Ponte putuje u Zagreb.

Pročitajte više