Delbianco: Lista IDF-a i ASH otvorena i za druge

PREDSJEDNIK IDF-a Luciano Delbianco rekao je danas kako "Lista za Istru i Kvarner" IDF-a i ASH nije stranački zatvorena, već je otvorena za udruge, nezavisne liste, stranke i pojedince koji dijele slične poglede i žele djelovati na ostvarenju demokracije u kojoj će "glas pojedinca vrijediti četiri godine, a ne samo na dan izbora".

On je na konferenciji za novinare rekao da ta lista očekuje i potporu pojedinih umirovljeničkih organizacija jer će poseban dio koalicijskog programa biti posvećen statusu umirovljenika.

Delbianco smatra neprihvatljivom izjavu ministra Davorka Vidovića, koji je 12. listopada na skupu u Rijeci najavio kako će dug umirovljenicima biti vraćen u sljedećih deset godina. "Mi ćemo se zalagati da se umirovljenike obešteti po kratkom postupku od najmanje tri godine, a posebno ćemo zahtijevati jačanje socijalnog statusa antifašističkih boraca kojima ova Vlada nije vratila ukinuta socijalna prava", rekao je.

Ocijenio je kako se u protekle četiri godine nisu dogodili bitni pomaci u decentralizaciji ovlasti i financija te kako nije pokrenuta reforma lokalne samouprave u pravcu veće autonomije lokalnih vlasti. Što se IDF-a tiče, dodao je Delbianco, ostvarenje autonomije za Istru bezuvjetni je dio IDF-ova koalicijskog sporazuma.

"IDF još uvijek pregovara s pojedinim strankama jer samo udružene stranke i liste ostvaruju uspjeh na izborima budući da je za jedan mandat potrebno oko 17 tisuća glasova", rekao je Delbianco dodavši kako će, u suprotnom, stranke koje su mogle postati partneri, biti same odgovorne za svoj neuspjeh.

Pročitajte više