Delegacija Hrvatskog Caritasa sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

Delegacija Hrvatskog Caritasa i Franjevačkog instituta za kulturu mira posjetila je danas predstavnike gospodarstva i parlamentarnih stranaka te s njima razgovarala o kampanji protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanima, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa. L

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Mario Bebić, njegov zamjenik Vice Batarelo i ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta razgovore su započeli kod predsjednika Uprave "Agrokora" Ivice Todorića, kojem su zahvalili na dosadašnjoj javnoj podršci kampanji.

Todorić je naglasio kako se praksa rada nedjeljom pokazala ekonomski neisplativom, no da su unatoč tomu prinuđeni raditi zbog konkurencije na tržištu, stoji u priopćenju. Todorić je, kako se dodaje, rekao da treba potaknuti javnu raspravu, koju je njegov koncern spreman podržati.

Najveći dio dana delegacija je provela u Hrvatskom saboru u razgovoru s predstavnicima parlamentarnih stranaka, koji su također istaknuli svoju podršku kampanji protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanima.

Predstavnici parlamentarnih stranaka ocijenili su neprihvatljivom anarhiju na tom području i iskazali spremnost u traženju rješenja, ističući potrebu učinkovite i dosljedne provedbe zakona uz adekvatnu i stalnu inspekciju rada.

Kampanja se nastavlja potpisivanjem peticije za zabranu rada trgovina nedjeljom u preko 1500 župa i na štandovima Sindikata trgovine. Priključio joj se i Todorićev "Konzum", pa se peticija potpisuje i ispred Konzumovih trgovina, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa.

Potpisivanje peticije počelo je na praznik rada 1. svibnja i trajat će do 15. svibnja u 80 gradova.

Kampanju, pod nazivom "Rad trgovine nedjeljom, trgovanje je ljudima", organizirali su Hrvatski Caritas i Franjevački institut za kulturu mira, uz potporu Hrvatske biskupske konferencije. U akciju su uključeni i Sindikat trgovine Hrvatske, Savez samostalnih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga poslodavaca. Tom kampanjom, koja će trajati cijeli svibanj, nastoji se utjecati na Hrvatski sabor i Vladu da se izglasa zakon o općoj zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima.


Pročitajte više