Dell mora platiti kaznu od 100 milijuna dolara zbog prevare



AMERIČKI proizvođač Dell platit će američkoj vladi 100 milijuna dolara kako bi podmirio nagodbu u civilnom slučaju u kojem je optužen da je vršio prevaru, koristeći isplate od Intela da bi lažno prikazao svoju zaradu i tako zadovoljio ciljeve Wall Streeta.

Po dogovoru s Agencijom za nadzor trgovanja vrijednosnicama (SEC), predsjednik uprave i glavni direktor Della, Michael Dell, pristao je platiti četiri milijuna dolara odvojene kazne. Nagodba je zaključila petogodišnju istragu SEC-a. Iako je sto milijuna dolara daleko od najveće kazne koju je SEC ove godine izvukao, kazna protiv direktora neke tvrtke je rijedak slučaj.

Nisu priznali krivicu, ali pristali su na pošteno poslovanje

SEC je optužio Michaela Della, bivšeg glavnog direktora Kevina Rollinsa i bivšeg šefa financija kompanije Jamesa Schneidera da su kršili zakone o objavi podataka. SEC je naveo kako je Dell, treća najveća računalna kompanija na svijetu, također propustila ulagačima otkriti velike isplate koje je dobila od Intela, kako ne bi rekla da koristi procesore koje proizvodi glavni Intelov rival, Advanced Micro Devices Inc.

Zbog tih isplata je Dell uspio ispuniti svoje kvartalne standarde. Nakon što je Intel prestao vršiti uplate, Dell je ponovno zavarao dioničare time što nije otkrio zašto je zarada pala.

Tvrtka, Michael Dell, Rollins i Schneider nisu direktno priznali malverzacije, ali jesu pristali da više neće kršiti zakone o vrijednosnicama. Schneider će platiti tri milijuna dolara kazne, a usto se obvezao i da pet godina neće raditi kao računovođa za neku kompaniju na burzi.

Pročitajte više