"Delo" na udaru slovenskih, austrijskih i hrvatskih novinarskih udruga

EUROPSKI savez novinara, Sindikat novinara Austrije, Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske, Društvo novinara Slovenije i Sindikat novinara Slovenije te Klub inozemnih dopisnika u Hrvatskoj u današnjem priopćenju za medije izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog prijevremenog otkaza Matiji Grahu, dopisniku slovenskog dnevnog lista "Delo" iz Beča i Roki Kajzeru, dopisniku "Dela" iz Zagreba.

Protiv dvojice dopisnika uprava je pokrenula nepravedni postupak otkazivanja ugovora o zaposlenju iz razloga nesposobnosti, a koji vrlo lako može završiti prekidom radnog odnosa. Pozivamo na hitan prekid započetih postupaka i svih zloporaba instrumenata radnog prava za discipliniranje kritičnih novinara.

U svojim komentatorskim i člancima u kojima iznose svoje mišljenje oba su dopisnika zastupala mišljenja koja su često bila drugačija od stajališta slovenskog ministra/ministarstva vanjskih poslova, što po našem mišljenju predstavlja stvari razlog pokretanja otkaznog postupka, a koji se istovremeno može smatrati oblikom osvete za javno otkrivanje postupaka protiv njih.

Sankcioniranje novinara zbog izražavanja mišljenja predstavlja nedopustivo zadiranje u ustavno i međunarodno zagarantirano pravo na slobodu izražavanja. Dojam je kako se dopisnicima otkazuje zbog toga što slovenska vlada ne želi neovisno izvješćivanje i komentiranje iz Austrije i Hrvatske.

Službena podloga otkazivanju jest negativna ocjena rada dvojice dopisnika koju im je dao urednik vanjske redakcije Dela. Dan prije otkazivanja u javnost je došla informacija kako je negativnu ocjenu od urednika zatražila uprava.

Dodajemo kako su predstavnici koruških Slovenaca Matiji Grahu zahvalili za kritičko i objektivno izvješćivanje o događajima u Koruškoj, te su izrazili solidarnost i žalost zbog toga što će morati utihnuti "hrabri glas potpore koruških Slovenaca". Prije tjedan dana Grah je za svoj dopisnički rad dobio novinarsku nagradu Društva novinara Slovenije.

Podsjećamo kako slovenski zakon o medijima izričito nalaže da se novinaru "ne smije otkazati radni odnos ili prekinuti ugovor s njim, smanjiti plaća, promijeniti status u uredništvu ili na bilo koji način pogoršati položaj zbog izražavanja mišljenja i stavova koji su u skladu s programskom osnovom i profesionalnim pravilima, mjerilima i standardima." Novinska kuća "Delo"

Prijevremeni otkaz dvojici "Delovih" dopisnika i pokretanje postupka za otkazivanje ugovora o zaposlenju najistaknutiji su primjeri sve težih pritisaka i cenzure s kojima se susreću novinari i novinarke u Sloveniji, ne samo u "Delovom", već i u drugim uredništvima.

Europski savez novinara je na nedavnoj skupštini u Zagrebu u posebnoj izjavi izrazio duboku zabrinutost zbog izvješća o pritiscima na novinare te je osudio neposredno zadiranje u sam novinarski rad, primjerice prijetnjama s posljedicama ukoliko "budu i dalje pisali na takav način", kao i drugim mjerama kojima je cilj uvođenje samocenzure i odsutnosti kritičke analize vlasti.

Posljednji potezi uprave "Dela" spomenute ocjene nažalost još više produbljuju te ukazuju na demonstraciju gotovo neograničene moći uprave i vlasti nad pravom javnosti da bude obaviještena, navodi se u priopćenju koje između ostalih potpisuju i Arne Koenig u ime Europskog saveza novinara (EFJ) te Franz C. Bauer predsjednik Sindikata novinara Austrije.

Priopćenje su potpisali i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lucić Luce, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Katja Kušec, predsjednik Društva novinara Slovenije Grega Repovž, predsjednik Sindikata novinara Slovenije Iztok Jurančič te Zorica Stanivuković u ime Kluba stranih dopisnika u Hrvatskoj.

I.K.

Pročitajte više