Delo: Rupel ne smije biti popustljiv prema Hrvatskoj

SPORAZUMA Drnovšek-Račan prije ili kasnije će se opet naći za zelenim diplomatskim stolom, tvrdi u komentaru ljubljansko "Delo" u broju od ponedjeljka, i slovenskom ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu preporučuje da u svom prvom kontaktu s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom u petak bude nepopustljiv i ne nasjeda "hrvatskim manevrima zavaravanja".

"Sanaderova vlada ima niz razloga da sporove sa Slovenijom što prije uredi, pa zato Rupel ne bi trebao žuriti u Zagreb. Hrvatska je u teškom međunarodnom položaju, a što bolji odnosi sa Slovenijom vrlo su joj važni zbog ulaska u EU. Zato Ljubljana sada ima lakši posao. Sporazum Drnovšek-Račan naći će se prije ili kasnije opet za zelenim diplomatskim stolom", ocjena je "Delova" zagrebačkog dopisnika Petera Žerjaviča.

"Delo" i ostali slovenski mediji veliku su pažnju ovih dana dali susretu Drnovšeka i Sanadera u subotu na forumu Bartelsmannove fundacije u Berlinu.

Čini se da je susret na marginama berlinskog sastanka zapravo znak da će, u simboličnom smislu, za "granična pitanja" i dalje biti nadležan Drnovšek, iako "Delo" spominje da po slovenskom ustavu premijer Anton Rop ima vodeću operativnu ulogu u međudržavnim odnosima.

Razlog velike pozornosti koju su slovenski mediji posvetili tom susretu jest Drnovšekovo "autorstvo parafiranog sporazuma" iz 2001. godine. Zato je Drnovšekovo "značenje u odnosima sa Zagrebom iznimno veliko", piše vodeći slovenski list.

(Hina) fl dj

Pročitajte više