"Delo": Slovenski diplomati razmišljaju da OESS posreduje u sporu s RH

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) po mišljenju slovenskih diplomata mogla bi arbitrirati u sporu Slovenije i Hrvatske oko granice na moru, piše u svom broju od ponedjeljka ljubljansko "Delo", analizirajući rezultate summita Kvadrilaterale na Brdu kod Kranja.

List podsjeća da tršćanski "Il Piccolo" tvrdi kako se talijanski premijer Berlusconi ponudio kao medijator između Slovenije i Hrvatske, te da izjave Ropa i Sanadera nakon njihova sastanka sugeriraju da će jedan ili drugi oblik posredovanja trećeg vjerojatno biti nužan.

"Prema neslužbenim informacijama u slovenskim diplomatskim krugovima razmišljaju da predmet arbitraže bude sporazum bivših predsjednika vlada Drnovšeka i Račana. Arbitriralo bi se o tome je li taj sporazum uopće pravno izvediv jer je Hrvatska nijekala i tu mogućnost, a ne samo sadržaj dogovora. Jedna od ustanova koje bi navodno mogle odlučivati o tom pitanju je sud za pomirenje i arbitražu koji djeluje u okviru OESS-a", navodi "Delo" pozivajući se na neimenovane neslužbene diplomatske krugove.

List dodaje da postoji i prijedlog da se za pitanje dugova Ljubljanske banke osnuju posebne komisije, te da je to "važan pomak" kad je riječ o hrvatskoj strani.

- Sve do sada, navodi slovenski list - službeno je hrvatsko stajalište bilo da o tome nema pregovora jer su devizni depoziti stvar odnosa banke sa štedišama i da dugove mora platiti Ljubljanska banka, bilo "stara" bilo "nova".

(Hina) fl sd

Pročitajte više