DEMEKAS: GLAVNI CILJ JE ZAUSTAVITI RAST VANJSKOG DUGA

Novi šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Hrvatsku Dimitri Demekas izjavio je danas da će glavni cilj novog standby aranžmana MMFa s Hrvatskom biti smanjenje rizika kojima je Hrvatska izložena zbog rastućeg vanjskog duga.

Hrvatska je jedna od najuspješnijih zemalja u regiji, ne samo u užoj regiji, već u srednjoj Europi, ali je posljednjih nekoliko godina živjela iznad svojih mogućnosti. Nismo ovdje zbog krize, nego je naš prioritet zaustaviti rast hrvatskog vanjskog duga, izjavio je Demekas nakon današnjeg razgovora s premijerom Ivom Sanaderom.

Demekas kaže kako će se rješenje pokušati iznaći u razgovorima idućih desetak dana.

Šef Misije MMF-a nije pritom još mogao reći u kojem bi smjeru ta rješenja mogla ići.

Ključnim za postizanje cilja, smatra pak, fiskalnu, proračunsku politiku. "Ono što smo do sada vidjeli dobra je startna pozicija za razgovore. Ima puno detalja koje moramo razjasniti, ali ono što smo dosad vidjeli, dobra je osnova za razgovore", istaknuo je Demekas.

Najavio je da će drugi krug razgovora Misije MMF-a s hrvatskim dužnosnicima održati krajem svibnja, kada će Misija ponovno doći u Hrvatsku, a nada se da bi tada mogli biti i završeni razgovori o novom stand-by aranžmanu, koji bi se, kaže, odnosio na razdoblje od godinu i pol dana.

Premijer Sanader iznimno je zadovoljan razgovorima s članovima Misije MMF-a i njihovim stajalištima o situaciji u Hrvatskoj.

Imali smo dobar, ugodan, vrlo sadržajan razgovor o našim planovima, kazao je Sanader, ustvrdivši da su se predstavnici Vlade i Misije MMF-a složili u mnogim stajalištima.

Napominje, pritom, kako su u Vladi svjesni koje su dobre, a koje loše stvari u Hrvatskoj, a i sam je spomenuo pitanje vanjskog duga.

Premijer ističe da dolazak Misije MMF-a ne treba smatrati dolaskom koji će prijetiti i govoriti Hrvatskoj što treba napraviti. "Njihov dolazak nije dolazak da bi se Hrvatskoj držala lekcija. Ne, mi smo partneri i želimo iskoristiti znanje i dobre savjete stručnjaka MMF-a", rekao je premijer Sanader.

Misija MMF-a jučer je započela razgovore s hrvatskim dužnosnicima o novom stand-by aranžmanu.

Misija će u Hrvatskoj boraviti idućih desetak dana, a ponovno će se sastati s premijerom početkom idućeg tjedna.

(Hina) xbn yds

Pročitajte više