Dementni Milivoj Ašner nije sposoban za suđenje

MILIVOJ AŠNER, 96-godišnji hrvatski državljanin koji je u vrijeme II. svjetskog rata bio šef ustaške policije u Požegi te je sudjelovao u deportaciji Židova, Roma i Srba u koncentracijske logore, nesposoban je za suđenje.

Zdravstvenu nesposobnost Ašnera za praćenje suđenja potvrdio je njemački zdravstveni stručnjak Norbert Nedopil kojeg je Austrija angažirala kao neovisnog stručnjaka koji je trebao procijeniti Ašnerovu sposobnost za suđenje.

Austrijske vlasti su se na angažman Nedopila odlučile nekoliko mjeseci nakon što je u lipnju prošle godine Ašner viđen na ulicama Klagenfurta gdje je gledao hrvatsku navijačku koloniju koja je u taj grad doputovala kako bi bodrila hrvatsku nogometnu reprezentaciju tijekom nastupa na Europskom nogometnom prvenstvu.

Informaciju o Nedopilovom nalazu je potvrdila i glasnogovornica Zemaljskog suda u Klagenfurtu Norbert Jenny koja je rekla da je Ašner nesposoban za suđenje. Dodala je da dr. Nedopil na Ašneru nije utvrdio ništa suprotno od onoga što su ranije utvrdili austrijski medicinski stručnjaci koji su procjenjivali Ašnerovu sposobnost za suđenje i utvrdili da Ašner pati od demencije.

Austrija je na angažman Nedopila bila primorana i to upravo zbog činjenice da je Ašner viđen u Klagenfurtu, a ubrzo nakon toga u britanskim te ostalim europskim medijima su objavljene njegove fotografije kako sa suprugom šeta klagenfurtskim ulicama. Mediji su pisali da je Ašner sposoban za suđenje, međutim austrijske vlasti su tvrdile da je njegovo stanje nepromijenjeno te da je i dalje nesposoban pratiti suđenje.

Iz Izraela te s više različitih strana su pak stigli ponovljeni zahtjevi za procesuiranjem Ašnera, zbog čega se Austrija odlučila na njegovo novo vještačenje koje je proveo minhenski stručnjak Norbert Nedopil.

R.I.
Foto: MUP

Pročitajte više